Gå direkt till innehåll
Erwin van Handenhoven, designchef, Hager-koncernen: ”Vi måste skapa produkter som inte bara avspeglar att vi bryr oss, utan också avspeglar vår filosofi och vår varumärkesidentitet.”
Erwin van Handenhoven, designchef, Hager-koncernen: ”Vi måste skapa produkter som inte bara avspeglar att vi bryr oss, utan också avspeglar vår filosofi och vår varumärkesidentitet.”

Blogginlägg -

Därför är design viktigt

Erwin van Handenhoven är designchef inom Hager-koncernen. I den här texten debatterar han för designens inverkan på våra liv. Utöver det uppenbara, estetiska perspektivet, går han även in på ingenjörs- och affärsnyttan med bra design.

Här är ett exempel som du som elinstallatör definitivt kommer att gilla. Alla känner till biltillverkaren Bugatti, och man kan lugnt säga att deras genomtänkta design väcker ha-begär. Men när man tittar närmare på alla små detaljer i motorerna kan vi se att de också är oerhört väl utformade. Motorns inre är i det närmaste ett konstverk – något som man ärligt talat kan säga om många Hager-produkter också. Vi vet att du som elinstallatör uppskattar industridesign, och du kan lita på att dina kunder också gör det. Design är också en koppling mellan dig och andra proffs – vare sig de är arkitekter, byggare eller inredningsarkitekter.

Elinstallatörer är redan intresserade av design
Det är ofta omedvetet, utan att vi riktigt märker det så påverkas vi alla av design, vi jämför lösning A med lösning B – och här spelar design en avgörande roll för hur vi uppfattar prestanda och kvalitet. Jämför ett rent och skarpt ”klick” med ett klickljud från en knapp som glappar. Kvalitet måste vara en del av hela designprocessen. Ofta handlar det om de små detaljerna, kännetecken eller ett varumärkes DNA.

I designen visar vi respekt för våra kunder. Vi vill att de ska märka det och veta att vi skapar design som gör deras liv enklare. På det här viset går det vidare. Elinstallatören överför det sedan till sina kunder, och alla de som senare använder produkten.

Ansvar och design för elinstallatörer på 2020-talet
Men design innebär också att föreställa sig förändring, att förbereda en produkt så att den inte blir föråldrad. Detta ger elinstallatörer en visionär roll – de visar sina kunder att de tänker på vad som kommer längre fram och att kundernas installationer på ett smidigt sätt ska kunna anpassas till den senaste tekniken. Design hjälper dig att bygga värdefulla relationer.


Praktisk design, elinstallatörer och ”elektricitetens hemliga liv”
Men varför ska allt vara dolt? Det där som gör att vår värld fungerar, elektriciteten. Tänk på alla olika sätt som det flödar genom vårt liv, underifrån, ovanifrån och från sidorna. Dolt under golv, i väggarna … Men varför ska vi gömma undan designen på de system som transporterar en så viktig del av livet? Effektöverföring är en ganska imponerande och verkligt grundläggande variabel i våra liv. Och vi väljer åter igen att framhäva detta genom vår design. De flesta håller med om att kablar i hemmet eller på kontoret är både stökiga och farliga. Vi riskerar att trassla in oss i dem, eller så förstör de stilen i rummet. Därför designar vi kanalsystem. De är utformade för att vara snygga att se på och enkla att montera. Dessutom utför de en viktig funktion – de ger effekt till alla de punkter där det behövs, helst på ett organiserat sätt som också bidrar till att göra rummet bättre. Effektöverföringen är lika funktionell som en kran eller ett dörrhandtag – den är både vanligt förekommande och har länge varit i fokus för designers. Vi gömmer inte undan dem, vi vill att de ska bidra till våra hems utseende. Men elektricitet döljer vi elegant med hjälp av smart design, som den diskreta elegansen hos en strömställare eller en USB-port från Hager.


Dölja eller visa?
Så var vi här igen – men varför ska vi dölja flödet av elektricitet? Ja, varför ska vi dölja alla spår av elektricitet i hushållet? När våra hem blir alltmer uppkopplade kommer hemautomationen att bli synlig i form av kontrollpaneler, som gränssnittet på en ugn eller ett ljudsystem. Vi vet att detta krav kommer, det är faktiskt redan här, och därför måste vi tänka noga på design eftersom det är det som elinstallatörer kommer att sälja till sina kunder – ett framtidssäkrat system i en attraktiv förpackning. Eftersom vi vet vad produkten klarar av så stiger dess uppfattade värde ännu mer. Och än en gång måste det vi erbjuder stå emot tidens tand, vara enkelt att installera, se attraktivt ut och göra elinstallatörens kund nöjd.

Slutsats
Till syvende och sist har industridesign väldigt många kunder och det håller väldigt många personer i arbete. Arkitekter, inredningsarkitekter, arbetare, ung som gammal, familjer och främlingar, alla kommer i kontakt med produkten under någon del av dess livscykel, var och en på sitt sätt och vid sin tidpunkt. Vi bidrar alla till att ge designen liv, ett oändligt antal gånger per dag, bara genom att använda den.

När det handlar om design och personlig smak kanske vi gillar den retroinspirerade strömställaren ur Berker-serien 1930, men vi vill att den ska fungera som en produkt från 2020-talet. Här krävs en design som kan eftermonteras, och här träder också frågan om smak in, och alla kulturella skillnader som rör design. Men det är ett ämne som vi får avhandla en annan dag!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige