Gå direkt till innehåll
Säkra innan olyckan är framme - 4 skäl att installera överspänningskydd

Pressmeddelande -

Säkra innan olyckan är framme - 4 skäl att installera överspänningskydd

Antalet åskdagar i Sverige ökar och även om ett åskväder kan vara både vackert och spännande, kan det också orsaka mycket skador pga av överspänning i elnätet. Enligt senaste årsstatistiken från Svensk Försäkring orsakade åskslag drygt 21.000 bränder i Sverige 2014, vilket var nästan hälften av de totala brandorsakerna som rapporterades som försäkringsärenden. Skadekostnaderna för bränder till följd av åskslag motsvarade nästan 400 miljoner kronor. Samtidigt förlitar vi oss allt mer på elektrisk utrustning i vår vardag. Datorer, TV, larm, mikrovågsugnar och tvättmaskiner är exempel på apparater och utrustning som kan skadas eller få förkortad livslängd när de utsätts för överspänning.

Ett överspänningsskydd i din elcentral är en trygg investering. Du slipper onödiga ersättningskostnader och riskerar inte heller att förlora värdefull information som du sparat digitalt.

Om blixten slår ner i eller i närheten av ditt hus, kan den skadliga överspänningen påverka din elektroniska utrustning. Trots att flera fastigheter har externa åskledare går blixten oftast in via elledningarna. Blixten skapar också elektromagnetiska pulser som kan skada känslig elektronik på flera kilometers avstånd. Ett överspänningsskydd stoppar blixtens energi från att passera genom elcentralen och leder den istället till jord.

4 skäl att skaffa överspänningsskydd

  • Alla skador täcks inte av försäkringen. Den ekonomiska ersättningen begränsas av självrisk och åldersavskrivning.
  • Skadas t.ex. datorn riskeras även sparad information. Tid och kraft går till att försöka reparera, återställa och återskapa det som gått förlorat.
  • Strömavbrott stänger av kyl, frys, larm och värmesystem. Ett längre avbrott kan därför orsaka ytterligare skador i hemmet.
  • Kostnaden för installation av överspänningsskydd är lägre än följderna av ett kraftigt blixtnedslag.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Specialist på elinstallationer för bostäder och kommersiella byggnader.
Hager Group är en ledande leverantör av system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Dess utbud av tjänster sträcker sig från eldistribution till strömställarsystem och från smart fastighetsautomation till säkerhetslösningar för installation i bostäder, kommersiella och industriella fastigheter. Med 11,650 anställda, dotterbolag i mer än 50 länder och 23 produktionsenheter över hela världen, har gruppen en årlig omsättning på 1,9 miljarder EUR (2015). 

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Relaterat innehåll

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige