Gå direkt till innehåll
Arkitekturens framtid  – av Van Bo Le-Mentzel

Blogginlägg -

Arkitekturens framtid – av Van Bo Le-Mentzel

Van Bo Le-Mentzel är arkitekt och en innovativ stadsplanerare från Berlin. Att vi år 2050 kommer vara nio miljarder människor på jorden är något som oroar honom. Frågan är om arkitektur kan hjälpa oss att skapa en positiv framtid?

Läs Van Bos framtidsspaning med sju idéer om morgondagens städer och hem.

Idé #1: Var både Yin och Yang

Tänk att vi bygger cirkulära städer med platser som innehåller olika slags byggnader för alla typer av människor och aktiviteter.

Att vara både Yin och Yang betyder att vi ska planera städer med byggnader som inte enbart uppfyller ett syfte. Alltså inte som dagens byggnader som har ett specifikt användningsområde. Kontor, hyresrätter och skolor är exempel på sådana byggnader. Låt oss vara Yin och Yang och göra allt detta på en plats. Kollektiva byggnader för ett modernt kollektivboende. Prisvärda lägenheter och små hus för boende på kort sikt. Jag kallar den här visionen för den cirkulära staden (Circular City).


Idé #2: Glöm stadsplanering

I dag kan vi inte förutse vad folk kommer ha för behov om 20 år. Så hur kan vi bygga en stad eller en mindre ort utan stadsplanering? Kanske med små hus för tillfälliga boenden? Små, fullt utrustade hus som kan placeras nästan var som helst. Exempelvis inrättades den första tyska tillfälliga byn Tiny House med experimentella bostadsprototyper på den oanvända innergården till Bauhaus-museet. Detta skapar möjligheter för oanvända utrymmen.

Idé #3: Gör gator för människor, inte för bilar

Det råder brist på tomma ytor, lägenheter och bostadsområden. Så var ska vi ta vägen? Vad sägs om att placera hem på gatorna? Vi kan skapa tillfälliga bostadsområden på offentliga platser och gator med trottoarer. Dessa kan utnyttjas av singlar, par, familjer och kollektiva boenden mitt i centrum.

Idé #4: Lita på medborgarnas intelligens

I dag har vi YouTube-tutorials. Faktum är att vi inte behöver arkitekter för att designa hus. Vi behöver inte ens snickare för att bygga stolar. Det finns många gör det själv-filmer online där vi kan lära oss vad som helst. Så tänk om vi alla kunde skapa våra egna hus?

Idé #5: Fokus på samhället, inte individer

Kollektiva byggnader blir nästa generations kollektivboenden. Där skapas gemensamma utrymmen genom att minska på det individuella utrymmet. Kort och gott: en gemenskap utan begränsningar.

Idé #6: Skapa hem, inte maskiner

I den cirkulära staden är alla utrymmen humana och skapade för människor. I den här National Geographic-artikeln beskrivs det på ett visuellt vis.

Idé #7: Upptäck själv ...

Mer läsning om arkitekturens framtid:

• Se videon om världens minsta hus, Tiny House, designad av Van Bo Le-Mentzel eller följ Tiny House på Facebook

• Följ Van Bo Le-Mentzel på Facebook

• Läs artikeln: Tiny Houses, Big Dreams – Van Bo Le-Mentzel om att öppna upp utrymmen för möjligheter

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige