Gå direkt till innehåll
Digital utveckling –  ja tack – men till vilket pris?

Blogginlägg -

Digital utveckling – ja tack – men till vilket pris?

Världen blir allt mer uppkopplad och vi får fler ansluta produkter i våra hem. Den här utvecklingen har onekligen berikat våra liv. Samtidigt ökar vår sårbarhet för digitala attacker.

I oktober sparkade EU:s månad för cybersäkerhet igång. Syftet med satsningen är att öka allmänhetens kunskaper om cybersäkerhet i hela Europa. På Hager jublar vi åt satsningen.

Kunddata är den viktigaste tillgång ett företag kan ha i vår digitala tidsålder. Att prioritera digital etik för att skydda kunddata måste vara livsnerven i varje ny teknik som rullas ut. Experter uppskattar att antalet anslutna produkter som kontinuerligt skickar och tar emot data uppgår till 80 miljarder. Dessa produkter ökar dessutom dagligen i antal. Företag med databaserade affärsmodeller är vår tids oljekonglomerat, med skillnaden att det är mycket mäktigare. Vissa nationer fortsätter att bygga nya eller högre gränser i den fysiska världen, vilket är häpnadsväckande med tanke på hur lite som görs i det digitala. Den digitala världen har ju inte några landsgränser alls.

Som en av de viktiga aktörerna i vår bransch möter vi våra kunders förväntningar med högsta nivå av datasäkerhet och etik. Detta gäller särskilt när det kommer till vår utveckling av nätverkslösningar där vi integrerar allt fler IoT-produkter (Internet of Things). Vi vet att många av våra framtida produkter och lösningar kommer att vara uppkopplade och nätverkande. Det innebär att de kommer samla mer information om våra kunders energiförbrukning. Syftet är att erbjuda mervärdestjänster, som smarta hem och energibesparande lösningar.

Tillväxt är bra men inte till vilket pris som helst

Tyvärr är cyberbrott lika vanligt som inbrott och andra stölder i och kring våra hem. Precis som med inbrott så är det omöjligt att garantera ett fullständigt skydd mot cyberbrott, hur försiktig du än är.

På Hager har vi alltid varit engagerade i våra värderingar och kommer att förbli så. Vi behöver (och strävar efter) tillväxt, men inte till vilket pris som helst. Digital etik drar därför gränsen mellan vad som är tekniskt möjligt och det som är rätt ur ett etiskt perspektiv. Teknik är bara neutral tills den tas i bruk. Det är upp till oss att bestämma vårt eget öde. I Sverige har vi ganska bra datasäkerhet. Genom att ha en försiktig inställning och vara lagom paranoid kommer man långt. Koppla inte upp de smarta prylarna mot internet utan att ha en brandvägg. Se till att inte ha ett för självklart lösenord. Glöm heller inte att byta användarnamn och lösenord med jämna mellanrum, för att vara på den säkra sidan.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige