Gå direkt till innehåll
Effektivitet genom självinsikt – del 1

Blogginlägg -

Effektivitet genom självinsikt – del 1

När du har koll på dina starka sidor, motivationsfaktorer och dina utvecklingsområden kan du utnyttja din fulla potential och agera mer effektivt. Catharina Sjögren delar med sig av sin expertkunskap så att du kan bli mer effektiv.

Hjärnforskning visar att hjärnans yttersta lag är att ”minimera hot och maximera belöning”. Just därför är det viktigt att vi känner till våra inre motivationsfaktorer, för det finns alltid ett egenintresse kopplat till vår prestationsförmåga: ”What’s in it for me?”

Drivkraften måste komma inifrån, därför är det viktigt att du använder dina styrkor. Då kommer du lättast in i ett flow och förmodligen arbetar du med det som du både tycker är roligt och ger dig mest energi. Drivkraften baseras ofta på våra grundkänslor och den styr våra handlingar och tankar. Två av våra åtta grundkänslor är just intresse och glädje.

Catharina Sjögren är ansvarig för ledarskapsutveckling och coaching på CoachEffect AB som stärker företag i att skapa resultat och långsiktiga vinster.

Börja med att ställa dig följande frågor och skriv kortfattat ner svaren:

  1. Hur viktigt är det för dig, skala 1–10, att öka din självinsikt och utvecklas? Hamnar du under sex är du förmodligen inte tillräckligt motiverad för att lägga tid på självutveckling.

  2. Vad ger respektive tar din energi?

  3. Skriv upp tre av dina styrkor och tre motivationsfaktorer.

  4. Skriv upp ett utvecklingsområde, en svag sida, som du vill jobba med.

  5. Bestäm dig för att arbeta med det du kommit fram till i punkt två till fyra under de kommande sju dagarna. På den sjunde dagen gör du en avstämning med dig själv för att se vilka insikter du fått.

  6. Fortsätt på samma sätt i tre veckor med avstämning varje vecka.

När du gjort övningen kommer du se vad som gått bra och hur du kan använda dig av dessa insikter för att bli mer effektiv och på så vis lättare nå dina mål. En bonuseffekt är att det även blir lättare att undvika onödiga situationer och konflikter eftersom din självinsikt ökat. Ju modigare du är desto längre kommer du i din personliga utveckling.

Försök att använda delar av din naturliga beteende- och kommunikationsstil som du identifierat genom ovanstående övning. Den kostar dig minst energi och ansträngning. På så vis använder du dina styrkor optimalt, slösar mindre energi, koncentration och känner förmodligen mindre press. Glöm inte att din effektivitet ökar när du utvecklar din förmåga att förstå dig själv och andra.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige