Gå direkt till innehåll
Form och funktion: arkitektens ansvar

Blogginlägg -

Form och funktion: arkitektens ansvar

Genom att arbeta mot en gemensam vision kan arkitekter och elinstallationsbranschen forma vårt sätt att leva.

För cirka 100 år sedan grundade arkitekten Walter Gropius Bauhausskolan, en institution som visade sig vara den mest inflytelserika skolan för arkitektur och design under 1900-talet. Samma år, i en avlägsen region i Tyskland som heter Sauerland, grundade bröderna Berker sitt strömbrytarföretag, som i dag är en del av Hager. Under de följande åren utvecklades Berker och Bauhaus, i stort sett sida vid sida. Medan Bauhaus designprinciper uppenbarligen påverkade Berker, förlitade sig Bauhaus arkitekter på våra strömbrytare och eluttag. Walter Gropius, till exempel, valde Berker-brytare till sitt bostadsområde Dessau-Törten, som fortfarande är öppet för besökare i dag.

Utvecklas sida vid sida med Bauhaus
Det är därför ingen tillfällighet att du i dag även hittar Berker-brytare i de renoverade Bauhaus-byggnaderna i Dessau. När Bauhaus-historiker grävde i institutionens förflutna i sina arkiv, stötte de på strömbrytare från Berker som går tillbaka till bröderna Berkers dagar. Följaktligen valde Bauhaus-experter vår berömda serie Glas när de restaurerade byggnadskomplexet för några år sedan.

Med andra ord, historien fortsätter. Från allra första början har estetik och funktionalitet varit vägledande principer för vårt arbete på Berker, liksom för alla Hagers varumärken. Design var, är och kommer alltid att vara en integrerad del av vårt DNA. Det är avgörande för att skapa bra miljöer att leva och arbeta i. Och naturligtvis gäller samma principer för arkitekter och designers.

När vi fortsätter att utvecklas tillsammans med arkitekter och deras arbete, ser vi oss själva som naturliga partners i deras projekt. I samarbete med arkitekter och designers utvecklar vi enastående lösningar för bostäder och kommersiella byggnader. Dessa produkter ger ett mervärde till byggnadernas estetik. De fyller också funktioner och ökar byggnadernas värde.

Byggstenarna för en hållbar framtid: tegelstenar och teknik
Funktion och estetik är avgörande inom hemautomation. Här delar arkitekter, elkonsulter och tillverkare som vi på Hager ett gemensamt ansvar: att utrusta byggnader med den mest hållbara, långvariga och användbara teknik som finns tillgänglig.

I dessa tider med klimatförändringar kan automation öka byggnaders energieffektivitet och minimera deras koldioxidavtryck. För närvarande står byggnader för 40 procent av energiförbrukningen i EU. En tredjedel av koldioxidutsläppen är direkt kopplade till energiförbrukningen i våra byggnader.

En smart byggnad har stor potential att minska utsläppen. I genomsnitt minskar den en byggnads energiförbrukning med mer än en fjärdedel. Och det finns mycket arbete kvar att göra: 65 procent av Europas byggnadsbestånd byggdes före 1980, och 97 procent av våra byggnader måste uppgraderas för att vi ska kunna uppnå de mål vi åtagit oss för minskade koldioxidutsläpp till år 2050 .

Det är upp till oss att lämna ett arv som varar
Design är lika viktigt för oss i dag som det var förr, om inte viktigare. Därför är det viktigare än någonsin att göra komplex teknik lättillgänglig och användarvänlig så att konsumenterna är villiga att acceptera den i sina hem. Det är därför vi lyssnar så uppmärksamt på kreativa individer. Vi vet att de har nyckeln till människors hjärtan och sinnen när det gäller byggnader och intelligent byggnadsteknik. Det är därför avgörande att ingenjörer och arkitekter förenar sina krafter, precis som vi gjorde för över 100 år sedan.

Ämnen

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige