Gå direkt till innehåll
Kvalitetstänk receptet på framgångsrikt företagande

Blogginlägg -

Kvalitetstänk receptet på framgångsrikt företagande

Elektrofabriken är ett snabbt växande bolag. Företaget med bas i Skåne marknadsför och tillverkar låg- och mellanspänningsprodukter skräddarsydda för kommersiella och industriella applikationer. En viktig nyckel till Elektrofabrikens utveckling hittas i bolagets kvalitetstänk, som funnits med sedan starten.

– Vi hade idéer om hur man kunde göra saker effektivare och smartare. Vi ville effektivisera produktion och bygga våra produkter på samma tid med hög kvalitet till ett rimligt pris, säger Elektrofabrikens vd, Marthin Karlsson.

I dag omsätter familjeföretaget, som Marthin bildade med sin bror Mathias för elva år sedan, cirka 20 miljoner om året. Detaljer om framgångsreceptet är inte enkelt att få ur Marthin Karlsson, men de kretsar kring kvalitet, struktur och tidseffektivitet.

– Det är svårt att berätta om, för det är hemligt. Det handlar om allt från ritningssystem och rutiner till hur man gör saker i en speciell ordning och samarbetar med andra aktörer som är duktiga, säger han.

Marthin Karlsson, vd Elektrofabriken.

Ständiga förbättringar skapar kvalitet

Enligt forskare och andra verksamma inom kvalitetsområdet handlar kvalitet om att möta kunders behov och förväntningar. Att man genom ett systematiskt förbättringsarbete verkar för att utveckla verksamheten utifrån vad som är viktigt för kunderna. Att ständigt förbättra är grunden för framgång då det som är bra utifrån kundens behov i dag knappast lär vara det i framtiden. Elektrofabriken håller en hög kunskapsnivå som en del av sitt kvalitetstänk.

– Vi vet vad vi håller på med från de mest avancerade industrisystemen ända upp till högspänning och kan erbjuda kunden en total anläggning. Vi håller oss strikt till SS-EN och IEC-normer. Vi tar inga genvägar eller anser att vi har tolkningsföreträde. Vi kan verkligen ge kunden det den vill ha, säger Marthin.

Kvalitet är värt priset

Utifrån är el-produkten för många endast en fyrkantig plåtlåda, men det man inte tänker på är att det är hjärtat i anläggningen och konsekvenserna av ett driftstopp kan bli enorma. För Marthin Karlsson går frågan om att kvalitetstänk längre än Elektrofabriken när han berättar om hur de får med sig kunderna på att betala för kvalitet.

– Vi informerar om vår policy redan i offertstadiet och jobbar med partners som delar vår filosofi för att höja kvalitén i hela branschen. Vi vill även att konkurrenterna ska anamma den filosofin.

Att investera i en kvalitetsprodukt betyder dock i vissa fall en högre kostnad initialt. Men i det långa loppet lönar det sig oftast att inte välja det billigaste alternativet.

Varför har ni på Elektrofabriken valt det kvalitativa segmentet?

– För att kunna sova gott om natten måste jag leverera kvalitet och stå för något bra. I början tänkte vi att alla bara ville ha det billigaste med fabrikat från andra världsdelar. Men att det måste finnas kunder som vill ha bra kvalitet. Det visade sig att de som ville ha bra kvalitet var många fler än vad vi trodde, säger Marthin och fortsätter.

– Jag personligen gillar kvalitet även utanför jobbet, jag köper hellre kvalitet istället för att konsumera och slänga. Vi levererar med en ambition om att vår produkt hålla i 30–40 år och inte bara fem år som entreprenad-politiken kräver.

Hur lyckas man implementera kvalitetstänk i företagskulturen?

– Våra anställda vet vad vi förväntar oss. Det är en process som pågår hela tiden. Vi har testprotokoll på flera sidor, istället för normen på en sida. Både för vår egen skull men också för slutkundens trygghet.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige