Gå direkt till innehåll
Öka arbetsglädjen med handfasta tips

Blogginlägg -

Öka arbetsglädjen med handfasta tips

Vill du känna högre grad av motivation, arbetslust och glädje på jobbet? Ledarskapscoachen Catharina Sjögren delar med sig av sina bästa knep för att hitta arbetsglädjen. Tipsen bidrar dessutom till att du kan prestera bättre.

När du använder dina naturliga talanger kostar det dig ofta mindre energi och ansträngning. Vilket i sin tur kräver mindre koncentration. Då känns arbetsuppgifterna roliga, det flyter på och du känner större glädje och motivation. Detta tillstånd kallas för flow. Det betyder att du använder din optimala potential och är mer benägen att ta in nya kunskaper.

Men hur får man då flow i sitt arbetsliv? En avhandling från Linköpings Universitet visar att vi upplever flow när vi använder en hög grad av våra färdigheter i utmanande situationer. Men flow kräver rätt balans. Om det är för utmanande uppgifter och färdigheterna inte är tillräckliga kan det istället skapa stress och ångest. Och om uppgifterna inte är tillräckligt utmanande kan det leda till minskad motivation och tristess.

Så tänk igenom vilka utmaningar du behöver och hur dina nuvarande arbetsuppgifter ser ut. Försök därefter, själv samt tillsammans med din chef, skapa en optimal plan för just din utveckling.

Rätt förutsättningar för att vara i flow

När vi ska ta oss an de uppgifter som känns för utmanande eller mindre roliga, flyr vi ofta genom att fokusera och utföra uppgifter som är akuta, men inte så viktiga. Vanliga flykter i arbetslivet kan vara att svara på mail och vips så har hela dagen gått. När vi utsätter oss för distraktion förlorar vi vårt flow och det är lätt att komma in i en negativ spiral.

Se därför till att skapa rätt förutsättningar för att vara i flow. Det handlar både om den yttre miljön och dina egna tankar. Ta dig tid till att tänka efter före du ska utföra något!

Se till att planera, strukturera och prioritera. De som lyckas med att vara effektiva med så lite resurser som möjligt, har kontroll över sin tid och har i förväg planerat vad och hur de ska utföra arbetsuppgifter. Tänk också på att belöna dig själv ofta. Sätt upp delmål och fira. Då skapar du dopaminkickar och hjärnan har lättare för att stanna i flow och undvika distraktion av andra mindre viktiga uppgifter.

Positiv energi smittar

En annan viktig del som påverkar din arbetsglädje är dina arbetskamrater och kollegor. Ty dig till dem på arbetsplatsen som är positiva, för energi smittar av sig. Då ökar du chansen till att känna äkta arbetsglädje och du får lättare att fokusera på det positiva.

6 tips för att skapa flow:

  • Skapa rätt förutsättningar för att komma i flow när du arbetar.
  • Självledarskap – se till att få utmaningar där du använder din kompetens och dina färdigheter.
  • Fira och belöna dig själv. Skapa dopaminkickar även vid delmål.
  • Positiv energi smittar – omge dig med positiva personer.
  • Använd dina naturliga styrkor genom att se till att största delen av dina arbetsuppgifter ger dig arbetsglädje.
  • Agera och ta steg mot förändring om du är på fel position eller företag.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager

Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige