Gå direkt till innehåll
Så blir ni lönsamma genom tidseffektivisering

Blogginlägg -

Så blir ni lönsamma genom tidseffektivisering

Tiden är en färskvara som inte kommer tillbaka när den förbrukats. Jag kan tänka mig att tiden ofta är en bristvara och därför en av de mest värdefulla resurserna du har i din verksamhet. Så om du ser till att företagets tidsresurser spenderas mer effektivt kommer ni bli mer lönsamma.

Effektivitet i en organisation är förhållandet mellan insatser och resultat. Det handlar helt enkelt om hur väl ett företag kan omvandla resurser till produkter och tjänster. Om man uppnår hög effektivitet så har man höga värden när det kommer till produktivitet och kvalitet. Om du effektivt använder de medel företaget förfogar över kommer du nå fler kunder, sälja mer produkter, leverera mer tjänster och således öka lönsamheten. Att vara effektiv innebär att ni helt enkelt får mer gjort!

En vanlig arbetsdag innehåller massor av distraktionsmoment. Om vi bortser från distraktioner som kollegor, familj, mobiltelefoner och annat som drar ner effektiviteten och istället fokuserar på vad ni kan spara tid på genom att använda produkter och tjänster som hjälper er att bli mer effektiva. Att vara effektiv innebär att göra moment snabbare, ni kan givetvis arbeta i ett rasande tempo men det orkar man inte med så länge. Genom att arbeta med produkter som går snabbare att installera eller använda rätt verktyg så kommer ni kunna plocka bort väldigt många tidstjuvar.

Det handlar inte om att planera bättre eller integrera den ena metoden efter den andra. Det handlar om att vara smart.

Projektpackade leveranser sparar tid

Det finns pengar att spara och det finns pengar att tjäna. Vid stora projekt med exempelvis 500 lägenheter finns mycket tid och pengar att spara genom att kapa den tid det tar för montören att besöka ett centralt lager i anslutning till projektet. Lek med tanken att varje ny lägenhet kräver ett besök till lagret. Varje besök tar 15 minuter och montören kostar 500 kronor i timman. Det motsvarar en kostnad på 62 500 kronor.

Hög produktkvalitet sparar pengar

Ta bildäck som ett exempel. Om däcken sparar bränsle upp till 0,6 l/10 mil och du kör 1 000 mil med en bränslekostnad på 15 kronor litern blir besparingen 900 kronor. Om däcken håller cirka 4 000 mil sparar du cirka 240 liter bränsle och 3 600 kronor. Lägg sedan på kostnaden av att behöva köpa däck oftare. Om ett premiumdäck håller en och en halv gånger längre än ett budgetdäck kommer den som väljer ett budgetdäck snart ha köpt och fraktat dubbelt så många däck som premiumanvändaren. Med andra ord är det inte bara den totala ekonomin som mår bra av kvalitet utan även miljön.

Du kan överföra räkneexemplet ovan på din egen verksamhet. Det kan exempelvis gälla tid som elinstallatören måste spendera på att köra tillbaka till ett jobb med gruppförteckningen efter installation av en ny central eller att återbesöket beror dålig produktkvalitet.

Produktinnovationer sparar tid

Ett exempel är självjordande kanalsystem med en garanti på att alla detaljer är jordade vid färdigmonterad kanal. En sådan produkt kan spara upp till 30 procent i arbetstid. Även färdigkapade kanaler är tidsbesparande vid större projekt. Förutom bra kvalitet på produkter kan ni också få dem förmonterade eller förkapade enligt behov och levererade just-in-time till projektet. Detta innebär att ni får optimala ledtider, kortare monteringstider och mycket högre effektivitet vilket ger högre lönsamhet.

Tid är pengar

Det är upp till dig att skapa den effektivitet och kvalitet ni eftersträvar i er verksamhet. Effektivitet definieras traditionellt som graden av måluppfyllelse i förhållande till resursanvändning och handlar om att använda tillgängliga resurser på bästa sätt. Rätt saker, i rätt tid med hög kvalitet ger positiva effekter.

Johan Ran
Head of Marketing & Communication

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige