Gå direkt till innehåll
Så resonerar jag kring kvalitet

Blogginlägg -

Så resonerar jag kring kvalitet

Total ägandekostnad är ett ämne jag tycker är intressant, både som privatperson och i min yrkesroll. Det är viktigt att förstå innebörden av begreppet. När man gör det blir det lättare att förstå varför kvalitet lönar sig och leder till en lägre totalkostnad på lång sikt. För att fullt ut kunna utvärdera vad en produkt kostar behöver man förstå vad det kostar att äga den över hela dess livstid. Detta kallas för produktens totala ägarkostnad eller Total Cost of Ownership (TCO).

TCO är priset för en produkt under hela dess livslängd. Från inköp till avyttring och det belyser både de direkta och indirekta kostnaderna i ett affärsbeslut. Detta innebär att det inte enbart är inköpskostnader som tas med i beräkningarna utan också framtida kostnader som service, support, reservdelar, transporter och avyttring. Det är lätt att frestas av ett lågt inköpspris, så det gäller att se bortom det då inköpspriset sällan reflekterar den verkliga totalkostnaden.

Högre krav bör ställas på de produkter som installeras i våra bostäder och kommersiella fastigheter. Kraven borde ställas på total ägandekostnad, exempelvis energiförbrukning, låg felfrekvens, lång livslängd och hållbarhet. Lång hållbarhet ger låga kostnader och nöjda kunder.

Som förvaltare av en fastighet är det viktigt att ta ett långsiktigt och hållbart ansvar. Det gör man exempelvis genom att veta var man kan få tag i reservdelar till de produkter som sitter i golv, väggar och tak. Att man säkerställer att leverantören finns kvar när produkterna ska bytas ut eller repareras.

Tänk på att hög kvalitet sparar pengar. Ta bildäck som ett exempel. Många letar efter de billigaste däcken de kan hitta men det kan både vara kostsamt och farligt. Premiumdäck kostar mer i inköp men är billigare i längden jämfört med budgetdäck. Det har mindre rullmotstånd vilket ger lägre bensinkostnader och de håller längre. Dessutom är de betydligt säkrare att köra med. I mitt räkneexempel nedan sätter jag inköpspriserna mot de rörliga kostnaderna, vilket i det här fallet är bensinåtgång samt livslängd på däcken. Om man ser på den totala ägandekostnaden på premiumdäck och budgetdäck är den totala ägandekostnaden högre för budgetdäck. Således är det bättre att satsa på kvalitet och köpa premiumdäck. Det är så man ska tänka i alla sina inköp.

Räkneexempel:
Om däcken sparar bränsle upp till 0,6 l/10 mil och du kör 1 000 mil med en bränslekostnad på 15 kronor litern blir besparingen 900 kronor. Om däcken håller cirka 4 000 mil sparar du cirka 240 liter bränsle och 3 600 kronor. Lägg sedan på kostanden av att behöva köpa däck oftare. Om ett premiumdäck håller 1,5 gånger längre än ett budgetdäck kommer den som väljer ett budgetdäck snart ha köpt och fraktat dubbelt så många däck som premiumanvändaren. Med andra ord är det inte bara den totala ekonomin som mår bra av kvalitet utan även miljön.

Johan Ran
Head of Marketing & Communication

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige