Gå direkt till innehåll
Säkringen genom tiden – från fransk urmakaridé till smidiga dvärgbrytare

Blogginlägg -

Säkringen genom tiden – från fransk urmakaridé till smidiga dvärgbrytare

Ända sedan elektriciteten introducerades har den förändrat vår vardag. I takt med att vi blivit beroende av elen har vi lyckats tämja den med allt smartare produkter. Det här är berättelsen om hur vi gått från 1800-talets smältsäkring till dagens snabbanslutande dvärgbrytare.

rst medUtmakaren Louis Breguet var först med tanken att använda smältsäkringar som skydd i elektriska strömkretsar.

Många tror att det var Thomas Edison som var först med tanken att använda smältsäkringar som skydd i elektriska strömkretsar. Faktum är att det var den franske uppfinnaren och urmakaren Louis Breguet som var först med den tanken. Fransmannen som bland annat uppfann en elektromagnetisk telegraf insåg att han behövde skydda den från överström.
Så, för att skydda telegrafen konstruerade han en anordning bestående av tunna ledare som smälter vid felström. Breguet beskrev sin smältsäkring i en rapport år 1847.

Under 1800-talet började man också tämja elektriciteten på andra håll i världen. Thomas Edison introducerade en fungerande glödlampa och tog i samma veva patentet på säkringen, uppfunnen av Breguet.

Första glödlampan i Sverige

Det fashionabla Blanch’s Café i Kungsträdgården blev den första platsen där en eldriven ljuskälla installerades inomhus i Sverige.

Under de följande åren gick utvecklingen snabbt. Nikola Tesla, som elbilen Tesla fått sitt namn från, skapade växelströmmen. Detta satte fart på samhällets utveckling under 1900-talet. Under 1930-talet kom produktionen av de svenska IFÖ:s keramiska säkringar igång.

Blanch’s Café i Kungsträdgården blev den första platsen där en eldriven ljuskälla installerades inomhus i Sverige.


Dessa kom att dominera de svenska hushållens elcentraler. Nästa stora epok inom elcentralens utveckling utspelar sig under slutet av nittonhundratalet. Det var då som automatsäkringar, även kallade dvärgbrytare, blev vanliga.

Skruvteknik och brandrisk

I dag sitter det dvärgbrytare i majoriteten av Sveriges elcentraler, men monteringstekniken är inte optimal ur ett säkerhetsperspektiv.

– Har du 13 säkringar på en rad i elcentralen måste du använda din skruvmejsel 13 gånger så att de dras åt mot kopparskenan, säger Niklas Melin, affärsutvecklare på Hager. Han fortsätter:

– Är du stressad finns risk att du glömmer en av skruvarna. Då uppstår ett glapp som kan leda till värmeutveckling. Så småningom kan det leda till brand.

En annan säkerhetsaspekt är fasskenan. Om montören skruvar åt säkringen för hårt kan gaffeln runt skruven vikas åt sidan – även detta är en orsak till brand. Enligt Installatörsföretagens protokoll ”Kontroll efter färdigställande” ska installatören återvända till en utförd installation för att efterdra skruvar för anslutning av fasskenor.

– Det är en säkerhetsrekommendation från Installatörsföretagen och leverantörer, men i ärlighetens namn vet jag ingen elektriker som gör så, säger Niklas.
Säkrare och snabbare teknik

För att kunna göra säkrare förbindningar med tryggare anslutningar utvecklades snabbanslutningstekniken Quickconnect av Hager 2005. Sedan dess har 65 procent av Hagers försäljning av dvärg- och jordfelsbrytare gått från skruv- till snabbanslutningstekniken.

– Med Quickconnect-fasskenan tas en av dagens största felkällor i centraler bort. Tekniken gör så att du inte längre behöver tänka på åtdragningsmomentet. Och eftersom Quickconnect-fasskenan ansluts i slutet av monteringen är den inte i vägen vid övrig anslutning, säger Niklas.

Tekniken ger också en märkbar besparing i tid, om man jämför med produkter som har skruvanslutning.

– Man kan räkna med en ungefärligt tidsbesparing på 25 procent. Så även om Quickconnect är något dyrare än säkringar med skruvteknik så kommer du som montör att få bättre ekonomi eftersom du spar arbetstid, säger Niklas avslutningsvis.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige