Gå direkt till innehåll
Sluta upp med navelskådning – blicka utåt istället

Blogginlägg -

Sluta upp med navelskådning – blicka utåt istället


Den här månadens artiklar i Hager Magasin fokuserar på kvalitet och effektivitet som är två mycket viktiga parametrar om man ska lyckas med att driva en lönsam hållbar verksamhet. Om vi även adderar kunden i ekvationen har vi en bra grund för att lyckas som företagare. Med det sagt vill jag börja att säga ni ska våga ha kunden i fokus i allt ni gör.

Det finns ett känt experiment som involverar apor, bananer och forskare. Det är ett tydligt exempel på varför man behöver ifrågasätta gamla rutiner för att utvecklas.

https://creativityboost.net/2018/07/25/experimentet-med-de-fem-aporna/

Historien om de fem aporna, som är en ofta använd metafor till hur lätt en organisation fastnar i gamla hjulspår, bygger faktiskt på ett verkligt experiment. Min lärdom av metaforen är att man måste våga utmana organisationen att tänka i nya banor och lyssna på kunderna i allt större utsträckning.

Förfina innan någon annan gör det

Att alltid starta med utgångspunkt från kunden är inte lätt. Det kräver nämligen en hel del att ha ett utifrån in-perspektiv i allt ni gör. För att lyckas med att uppfylla kundens behov och förväntningar behöver du ta fram erbjudanden som baseras på kundens förväntningar, både på kort och lång sikt.

Omvärlden förändras allt snabbare och då fungerar inte gamla vanor längre. Vi måste sluta med navelskådning och blicka utåt istället. Hur ditt företag fungerat, kanske i många år, behöver förändras annars finns det stor risk att dina konkurrenter springer om dig. I värsta fall blir du omsprungen av någon du inte såg, någon som förfinat affärsidén, en helt ny aktör. Titta till exempel på AirBnB: världens största hotellföretag som inte äger några fastigheter, eller Uber: världens största taxibolag som inte äger några bilar (om de inte är självkörande), eller Google: som bara äger plattformen men inte innehållet.

Hamnar ni i pristräsket kommer det så småningom innebära att ni måste plockar bort moment eller egenskaper från det ni säljer. Tillslut leder det till att affärsidén faller.

Hamna inte i pristräsket

Ett misstag som många företag gör är att konkurrera enbart med sin produkt och då kommer du med största sannolikhet hamna i pristräsket. Istället borde företag konkurrera med kundupplevelser som användarvänlighet – det vill säga upplevelsen av ditt varumärke. Sanningen är att kunden har ett annat förhållande till ditt företag än vad du kanske tror. Det är inte produkten eller tjänsten i sig kunden värderar, snarare vad den ger.

Så hur lyckas ni då?

Det viktigaste vi kan göra är att vara nyfikna på allt det nya omkring oss. Inte vara rädda för att prova nytt. Ge tid att undersöka, lyssna, leka och tänka. Fastna inte i gamla traditioner och sluta säga ”så har vi alltid gjort eller så har vi aldrig gjort”. Hör ni det så säger ni; vad bra, då är det hög tid att vi utvecklar oss nu.

Johan Ran
Head of Marketing & Communication

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige