Gå direkt till innehåll
Vikten av att bygga ett starkt varumärke

Blogginlägg -

Vikten av att bygga ett starkt varumärke

En snygg grafisk identitet kan hjälpa dig en bra bit på vägen. Men det egentliga varumärket måste byggas från insidan av företaget. I den här krönikan ger Hagers marknadschef Johan Ran insikter i varumärkesbyggande.

Det startas en hel del nya företag i Sverige och elbranschen följer etableringstrenden vill jag tro. När man som entreprenör väl tagit sig igenom processen att välja företagsform, företagsnamn och registrering är det dags att börja sälja och marknadsföra företaget.

För att effektivt marknadsföra företaget behövs en tydlig idé för vad företaget ska vara och vad man ska stå för. Så tänk varumärke redan från dag ett. I min förra krönika skrev jag om vikten av en tydlig positionering. Positionering handlar om att skapa associationer till ens varumärke så att det skiljer sig från andra och tar en unik position i kundens medvetande. Den här gången vill jag bygga en bro över till varumärket, både ditt företags och ditt personliga varumärke.

Är man ett nystartat eller mindre bolag så är det personliga varumärket av yttersta vikt. Det är ägaren eller ägarna som är ert varumärke. Så tillbaks till vikten av en tydlig idé för vad man ska vara och vad man står för. När man bygger sitt personliga varumärke måste man utgå från vem man är som person, vilka värderingar man har och vad som är viktigt för en själv. Är man fler eller ett större bolag så är det viktigt att man hittar företagets personliga identitet.

Ett starkt varumärke säljer, skapar en stark position på marknaden och kommer hjälpa till att vinna marknadsandelar. Ett starkt varumärke är också mindre priskänsligt och skapar därför möjligheter för en långsiktig lönsamhet med ökade marginaler och minskad konkurrens.

Ett namn, en logotyp och några smarta värdeord som backas upp av kommunikation skulle man kunna tro räcker för att skapa ett starkt varumärke, men så är dessvärre inte fallet. Visst, en snygg grafisk profil skadar inte, men att bygga ett starkt varumärke kräver långsiktighet och att varumärket byggs inifrån och ut. Det måste betyda något för alla som arbetar på företaget, de ska känna det och leva det varje dag. När de gör det finns det bra möjligheter att nå ut till omvärlden. Hur värdefullt varumärket är, bestäms alltid av hur kunderna uppfattar och upplever det.

Vill ni läsa mer om varumärken, varumärkesbyggande och varumärkesstrategier finns det massor att läsa. Jag vill gärna rekommendera en bok som kanske inte alltid dyker upp överst i sökfältet när du googlar och det är boken 9, skriven av Jörgen Svedberg.

Johan Ran
Head of Marketing & Communication

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager

Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige