Gå direkt till innehåll
Appen som kan effektivisera elbranschen

Nyhet -

Appen som kan effektivisera elbranschen

Under de senaste åren har Fredrik Ung kommit till en insikt: Elbranschen har inte hängt med i den digitala transformationen. För att effektivisera sin firma har han därför utvecklat en app som skulle kunna revolutionera branschen.

Fredrik Ung driver Bluepuma El i Stockholm. Han menar att allting tar för lång tid och att elektrikern överlag har för mycket tidssvinn. För en tid sedan fick Fredriks firma en stor order. De skulle programmera all KNX-utrustning i nya Södertälje sjukhus.

– Vi insåg ganska snabbt att det skulle bli ineffektivt att programmera så pass stora anläggningar med tillhörande gruppadresser. Därför utvecklade vi en egen programvara som rationaliserade det hela, säger Fredrik som uppskattar att programvaran effektiviserade deras arbete med 40 procent.

Fredrik Ung driver Bluepuma El och har utvecklat en app som skulle kunna revolutionera branschen.

Minskat tidssvinn

Han beskriver sig själv som en effektivitetsnörd som aldrig går tomhänt ute på jobb. Under de senaste två åren har han arbetat på en app som redan kapat 25 procent av tidssvinnet för Bluepuma El. Appen, som i dagsläget bara finns i en beta-version, rationaliserar hela arbetsprocessen.

Den hanterar alla kunduppgifter, räknar ut och jämför materialkostnader samt uppskattar arbetstid inför offert, hanterar interaktiva ritningar, att göra-listor på plats, tidrapporter, skapar gruppförteckningar samt anpassar och samordnar leveranser. Bland annat.

– Än så länge har vi testkört appen på nio villakunder och den har dragit ner den administrativa tiden avsevärt. I dag är vi två personer som sköter det administrativa för nio montörer. När appen är i drift och fungerar fullt ut skulle de två administrativa tjänsterna kunna samordna arbetet för 30–40 personer, säger Fredrik.

Slipper missförstånd

Eftersom appen skapar att göra-listor blir det också ett användbart verktyg för egenkontroller. När montören kommer till bygget på morgonen checkar denne in och får en lista över vad som behöver göras i respektive rum. Materialet är redan levererat, vilket sparar flera turer till grossisten. Om kunden dyker upp och vill justera någonting måste även detta justeras på den digitala ritningen.

– Säg att vi ska flytta ett eluttag från en vägg till en annan. Då flyttar montören uttaget på den digitala ritningen och kunden måste då godkänna ändringen med sitt mobila Bank-ID. På så sätt slipper man missförstånd längre fram i processen som annars är rätt vanligt i branschen, berättar Fredrik och fortsätter.

– Alla extra beställningar som görs kommer automatiskt med på fakturan.

Då montörerna checkar in och ut via appen behöver de inte längre skriva tidrapporter. Och eftersom alla projekt läggs in i systemet har Fredrik ständigt koll på beläggningsgraden.

– Det är en jäkla stress att driva elfirma och hålla koll på alla de här grejerna manuellt. På så sätt blir det här ett verktyg som förhindrar mig att bli utbränd, säger Fredrik.

Startat it-bolag

Kommer ni att utveckla appen för andra?
– Vi driver it-bolaget Bubro som arbetar med digitalisering åt leverantörer av elsystem. Just nu arbetar vi med ett annat stort projekt så vi får se när det är helt klart. Det är ju en konkurrensfördel för Bluepuma å ena sidan, å andra sidan tror jag att den hade kunnat hjälpa branschen att ta steget till att bli mer digital. Det är också ett bra sätt för kunden att ha koll på sitt projekt. På så sätt skulle appen ge branschen ett mer professionellt intryck.

Härnäst kommer Bubro haka på ytterligare tjänster som körjournaler och arbetsbeskrivningar som kommer underlätta montörernas arbete ytterligare.

– Det är bara fantasin som sätter gränser för utvecklingen av appen. Vi kan göra vad som helst, bara vi har tid, säger Fredrik.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Den under­lig­gande idén med allt vi gör är att gynna våra kunder - För dig, med dig.

Hager är en ledande leverantör av system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation för installation i bostäder och kommersiella fastigheter.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 100 anställda, tillverkning på 22 platser runt om i världen och kunder i mer än 120 länder.

Vi skapar produkter och lösningar, för bostäder och kommersiella fastigheter, som erbjuder sinnesro, säkerhet och välbefinnande för människor i deras dagliga liv.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige