Gå direkt till innehåll
Därför ska du rekommendera personskyddsbrytare

Nyhet -

Därför ska du rekommendera personskyddsbrytare

Personskyddsbrytare eller jordfelsbrytare? Svaret är enkelt. Med personskyddsbrytare blir elanläggningen mer driftsäker och lättare att hantera.

Jordfelsbrytare är en självklar säkerhetsstandard i alla nybyggda hem och bostäder. Men det finns ännu smartare och bättre sätt att förhindra att all ström försvinner om man skulle få ett jordfel någonstans i anläggningen.

Ett råd är att välja personskyddsbrytare, som är en kombination av jordfelsbrytare och dvärgbrytare. Kortfattat gör personskyddsbrytaren så att varje brytare utgör en egen enhet. Det innebär att varje grupp inom elanläggningen skyddas separat.

Släcker den enskilda gruppen

Har man bara en jordfelsbrytare slocknar all el i hela huset om det till exempel kommit in fukt i ytterbelysningen. Kyl och frys kan slås ut så att all mat förstörs om ingen är hemma. Läs om hur det gick för husägaren Niclas Sjöberg när jordfelsbrytaren slog ut all ström då hela familjen var på semester. Med personskyddsbrytare finns inga sådana problem. Får man fel på en el-källa slocknar enbart den gruppen.

Främst är personskyddsbrytaren en produkt som höjer säkerheten i bostaden. Den skyddar personer mot farlig beröringsspänning. Skulle exempelvis en elektrisk produkt hamna i ett vattenfyllt badkar bryter personskyddsbrytaren strömmen på en millisekund, innan eventuella skador kan uppstå.

Mikael Hylander, marknadschef för strömfördelning bostäder på Hager.

Ett skydd mot felkällor

Att som installatör förespråka en mer kompetent produkt ur ett driftsäkerhetsperspektiv är en självklarhet för den seriösa firman. Allt fler kunder väljer att genomgående ha personskyddsautomater i sin elanläggning.

Det är såklart inget måste, men många rekommenderar att man åtminstone skyddar felkällor där det kan komma in fukt eller om man vill driftsäkra lite extra, som vid kyl och frys, badrum samt utebelysning. Då får kunden en bättre och bekvämare elanläggning till en liten merkostnad.

Tre fördelar med personskyddsbrytare:

Bättre för kunden
Med personskyddsbrytare blir installationerna lite mer omfattande. Det blir lite dyrare för kunden – men i slutändan mer driftsäkert.

Lättare felsökning
Det går snabbt att se var felet sitter, när man inte behöver leta bland många grupper.

Snabbare installationer
Eftersom det finns en nolledare per grupp behöver man inte söka nolledare på nollskenan.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige