Gå direkt till innehåll
Enkla och vackra detaljer i Köpenhamns senaste hotell-juvel

Nyhet -

Enkla och vackra detaljer i Köpenhamns senaste hotell-juvel

Petter Stordalens hotell Villa Copenhagen har precis renoverats för 1,7 miljarder kronor. Allt är väl genomtänkt, in på minsta detalj. Hagers matarkanaler och designserie berker betonar designfilosofin bakom Köpenhamns nya hotell-juvel.

Den norska hotellkungen Petter Stordalen står bakom totalrenoveringen av den tidigare postkontorsbyggnaden vid Tietgenbron i Köpenhamn. Det är ett spännande projekt som ger Köpenhamn 390 nya hotellrum och spännande miljöer.

Projektet har också varit spännande för Hager som levererat matarkanaler samt berkers brytare och kontakter i modellerna R1- och 1930. Produkterna valdes utifrån deras lyxiga känsla och designen som går hand i hand med designfilosofin bakom Hotel Villa Copenhagen. SIF, Skovshoved Installations Forretning har ansvarat för elinstallationerna på hotellet.

– Vi har installerat skräddarsydda, flexibla och snygga lösningar. Våra elinstallationer är en integrerad del av hotellets design och visar hur våra lösningar kan användas i de olika miljöer, där inget lämnats åt slumpen, säger Lars Mejlby, chef för SIF-gruppen.

Hotelldirektören Peter Høgh Pedersen, berättar om tankarna kring renoveringen.

– Att renovera en gammal byggnad kräver respekt för både arkitektur och omgivning. Vår ledstjärna för hotellet har legat i namnet Villa Copenhagen. Vi har strävat efter att ge gästerna en upplevelse av att komma in i ett hem med en glad, dansk atmosfär. Vi ville inte skapa ännu ett överdådigt lyxhotell eller mjölka ur posttemat. Det finns tillräckligt med posthotell i världen. Vi har också undvikit dansk dogmatism. Istället har vi strävat efter det vi kallar medveten lyx, säger Villa Copenhagens direktör, Peter Høgh Pedersen.

Den medvetna lyxen visualiseras med en blandning av klassisk och modern dansk design med funktionalitet och hållbarhet som viktiga element. Den tidigare postbyggnaden har i grunden en klassisk, vacker arkitektur. Många av de tidstypiska, arkitektoniska och patinerade lösningarna har bevarats.

Hållbarhet har implementerats på flera vis. Bland annat med filtrerat kranvatten, som sparar tiotusentals plastflaskor årligen. Och interiört har man bland annat tagit vara på återvunnen plast från havet, inklusive fisknät, för att konstruera konferensmöblerna, gjorda av Eva Harlou, Earth Suite och Mater.

Det enkla och det vackra

– Inom hottelnäringen finns en tendens av att vara främst inom användarorienterad teknologi. Men man glömmer ofta att de flesta gäster bara bor på ett hotell under en relativt kort tid. Därför är det ofta svårt för gästen att bekanta sig med elektronikens många och smarta möjligheter. Vi har därför valt lösningar som är enkla och intuitiva - bland annat i valet av strömbrytare. Hotellets strömbrytare ger gästen det helt uppenbara, alltså att kunna släcka och tända, säger Peter Høgh Pedersen.

Detta innebär att valet av väggapparater fallit på varumärket Hager och designserien berker. 1930-modellen går åt Bauhaus-stilen från mellankrigstiden och är gjord av svart duroplast thermoset.. Den är ihopkopplad med matchande brytare från berkers R1-modell, som manövreras med en logisk upp-ner-rörelse för att tända eller släcka. Det är lätt att använda och hotellgästerna behöver inte fundera över den underliggande KNX-tekniken, som ger enkel dimning från R1-brytarna. Bortsett från strömbrytarna vid sängarna i de 390 rummen, fungerar de övrig strömbrytarna endast för ett specifikt och logiskt område. Sängbrytarna kan slå på och av allt utom sänglamporna.

Harlekinformat tak med matarkanaler

Efter renoveringen har en tidigare öppen del av postkontoret blivit ett elegant och mycket stort utrymme med bar och aktivitetsområde designat av Shamballa Jewels och designern Olga Krukovskaya. De har tagit fram ett vackert, böjt glastak med harlekinformat glas som hänger på ett vitt metallgaller. Det finns naturligtvis ett behov av att kunna hänga lampor i baldakinen. För att inte störa den luftiga konstruktionen med elinstallationer har Hagers LF-matarkanaler följt gitterkonstruktionen. På så vis har elinstallationerna blivit osynliga. Uttag för armaturer har sedan placerats ut vid behov på ett enkelt och flexibelt sätt. En vacker och enkel lösning.

Berkers strömbrytare och vägguttag är en vänlig, designblinkning till det förflutna som postbyggnaden representerar. De svarta väggapparaterna med både 1930-modellen och R1-brytaren faller naturligtvis in i den tidlösa designen. Peter Høgh Pedersen betonar att han i designfilosofin har strävat efter att hotellet ska se ut som om det har några år med patina på nacken. Intentionen har varit att området mellan Kødbyen och det mer fashionabla Köpenhamn ska lysa igenom.

Läs mer om projektet här:

https://www.hager.se/loesningar/referensobjekt/villa-copenhagen-hotell/163155.htm

Peter Høgh Pedersen och Nini Andersen får en berker R1 strömbrytare pläterad i Swarovski-kristaller. Den sitter nu i Hotel Villa Copenhagen's Jewel-Mastersuite. 

Foton - av Finn Brøndum


Den glasbelagda takkonstruktionen över receptionen och barområdet i Villa Copenhagen hjälper till att göra det före detta postkontoret till ett atrium. Hagers LF-matarkanaler gör det möjligt att diskret placera vägg- och andra uttag flexibelt utan att störa ljuset och den eleganta designen.Berker strömbrytare och vägguttag är från serierna 1930, R.1 och S.1. De ger gästerna på Hotel Villa Copenhagen en enkel och intuitiv upplevelse i kombination med design som passar det tidlösa intrycket som hotellet vill utstråla.

Ämnen

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige