Gå direkt till innehåll
Hemautomation och installatörens roll

Nyhet -

Hemautomation och installatörens roll

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer all hemautomation vara en del av sakernas internet (IoT). Det möjliggör helt nya tillämpningar. Efterfrågan på hemautomation ökar hela tiden. Frågan är vem som kan hjälpa alla dessa konsumenter med bra rådgivning och se till att idéerna blir verklighet?

Många ser det här som IT-specialisternas roll. Men så behöver det inte alls vara. Många processer som är automatiserade i en bostad har direkt att göra med den el-tekniska installationen. Det innebär alltså fina möjligheter för dig som teknikinstallatör. Man kan också vänta sig att professionella hemautomationssystem kommer bli allt lättare att konfigurera.

En annan utveckling att hålla koll på är den som sker inom energiområdet. Tänker man sig scenariot att konsumenten själv kan producera el och ladda sitt elfordon, är det uppenbart att installatören är rätt person. Ingen har bättre överblick över det eltekniska än du som installatör, och därför kan din rådgivning se till att idéerna blir verklighet. Hemautomation och IoT innebär kort sagt stora möjligheter och breddar installatörens arbetsfält.

Ökad efterfrågan

Företagen har fullt upp med att utarbeta standarder för IoT. Men det kan inte du sitta och vänta på. Under tiden ökar efterfrågan på hemautomation. De installationer du gör nu måste vara framtidssäkrade och kunna kopplas upp mot IoT. Hur gör du det? Många gånger är du beroende av support och produkter från en enda tillverkare, i alla fall om du väljer tillverkarens eget system. Att använda de här systemen innebär en risk om man vill bygga en framtidssäkrad installation. Du är helt i händerna på tillverkaren.

Ett bättre alternativ är därför att satsa på ett tillverkaroberoende protokoll. Många tillverkare tar fram produkter som arbetar via samma protokoll, vilket gör att produktutbudet blir större. Man är inte heller hänvisad till en enda tillverkare för service.

Några populära tillverkaroberoende protokoll för hemautomation är EnOcean, ZigBee, Z-Wave, Bluetooth Smart och KNX. Alla dessa protokoll har sina för- och nackdelar. Ingen kan säkert säga hur dessa protokoll kommer att se ut framöver, men det är högst troligt att de är framtidssäkrade.

KNX – en beprövad global standard

Av alla tillverkaroberoende protokoll ligger KNX just nu närmast till hands för hemautomation. I vår kommande rapport kan du läsa om för- och nackdelarna med olika tillverkaroberoende protokoll. Men för att du ska få en uppfattning redan nu om den beprövade KNX-standarden följer här lite siffror från 2017:

  • Fler än 429 KNX-tillverkare erbjuder tillsammans över 7 000 professionella produkter.
  • Alla KNX-produkter genomgår test som KNX Association utför och de håller hög kvalitet.
  • Det finns produkter för bland annat belysning, fönster- och solskydd, energimätning och -hantering, klimatreglering, styrsystem, visualisering, multimedia och vitvaror.
  • Det finns över 72 000 KNX-partners i 162 länder.
  • KNX står för omkring 80 procent av all apparatur för hem- och byggnadsautomation som säljs i Europa

Läs hela rapporten

I vår rapport Sakernas internet och hemautomation beskriver vi vad sakernas internet är, vad hemautomation innebär och hur dessa två hänger ihop. Rapporten belyser hur sakernas internet gör sitt inträde i våra bostäder tack vare hemautomationen, hur det påverkar dig som installatör och vilka möjligheter det kan ge dig. I rapporten tar vi oss också en närmare titt på KNX: en global, tillverkaroberoende standard för hemautomation. Om du vill sticka ut inom ditt kompetensområde, då ska du framför allt fördjupa dig i sakernas internet. En bra början är att klicka på länken nedan och läsa rapporten.

Ladda ner ”Sakernas internet och hemautomation”

I den här rapporten kan du läsa om den spännande värld som utgör sakernas internet och hemautomation samt vilka möjligheter de skapar för dig som installatör.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Relaterat innehåll

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige