Gå direkt till innehåll
KNX är redo för framtiden

Nyhet -

KNX är redo för framtiden

KNX är ett lämpligt hemautomationsprotokollet, det bevisades i vår förra text i serien. Men hur ser det ut med integrationen av IoT? Konsumenten förväntar sig ett sömlöst samarbete mellan alla smarta apparater i hemmet och internet. Är det möjligt med KNX? Svaret är ja. Det finns två sätt att göra det på i dag: via gateways från en av de många KNX-tillverkarna eller via KNX Web Services, lösningen från KNX Association.

Gateways

Gateways utgör en länk mellan KNX-installationen och en (del-)installation som är baserad på annan teknik. En gateway ser till att allt fungerar som ett enda system. Hager erbjuder bland annat en gateway för IoT. Med den kan du koppla ihop en KNX-installation med olika produkter som är uppkopplade mot internet. Då kan du integrera system såsom Philips Hue, Sonos, Netatmo och Amazon Echo i en KNX-installation. Denna gateway öppnar också världen mot IFTTT-tjänsten (If This Then That).

KNX Web Services

Lanseringen av KNX Web Services av KNX Association är ett svar på behovet av en sammankoppling med internet. Det är en modulär mjukvarukomponent som underlättar kommunikation mellan ett KNX-system och internet. Tack vare de här lösningarna kan man bearbeta data från en KNX-installation via internet. KNX-apparater samlar in data, och sammankopplingen med internet gör att det går att bearbeta dessa data. Det gör att man kan optimera KNX-apparaterna i hemmet, även i kombination med information som kommer från andra ställen än hemmet. Ett exempel är att man kan anpassa energihanteringen utifrån väderprognoser och efterfrågan på energi.

Grön guldålder för installationsföretag

Elektrotekniken spelar en central roll i hemautomation och IoT. Hager var med och grundade EIBA och förstod redan i början av 1990-talet behovet av och möjligheterna med hem- och byggnadsautomation.

Dagens KNX-protokoll har sitt ursprung i EIBA. Vi är medlemmar i KNX Association, ett företagskonsortium som bland annat utvecklar produkter som bygger på KNX-protokollet. Organisationen har mer än 400 partners. Dessa partners verkar för att KNX-standarden ska ha ett brett stöd och stor flexibilitet, så att olika objekt och apparater inom en snar framtid ska kunna kommunicera problemfritt med varandra och med internet. Vi är dessutom ett officiellt utbildningsinstitut för KNX-utbildningar.

Hemautomation är just nu den sammankopplande länken mellan IoT och installationsteknik i en värld som blir allt mer uppkopplad. Redan i dag finns 20 miljarder uppkopplade enheter världen över. Dessutom står vi på tröskeln till en grön revolution, och då är det ingen överdrift att tala om en kommande grön guldålder för installationsföretag. Det kommer att få ett enormt genomslag inom byggnadsinstallationer. Denna utveckling erbjuder också stora möjligheter för installatörer. Men då gäller det att hoppa på tåget nu. Om du skaffar dig kunskaperna kan du redan nu rusta ditt företag för denna nya värld.

Läs hela rapporten ”Hemautomation för installatörer”

I den här rapporten kan du läsa om den spännande värld som utgör sakernas internet och hemautomation samt vilka möjligheter de skapar för dig som installatör.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager

Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige