Gå direkt till innehåll
Personskyddsbrytare så att sjuka inte blir utan medicin vid strömavbrott

Nyhet -

Personskyddsbrytare så att sjuka inte blir utan medicin vid strömavbrott

Strömavbrott på apotek kan få förödande konsekvenser. Utan el slutar IT-system för receptbelagd medicin att fungera och temperaturkänsliga läkemedel riskerar att bli förstörda. Apotekens lösning mot fel i elanläggningen: personskyddsbrytare (PSA).

Enligt Sveriges Apoteksförening är 99 procent av alla recept beroende av fungerande IT-system. Eftersom recepten är elektroniska kommer farmaceuter inte åt dem utan internet. Om ett elfel slår ut IT-systemet kan apoteket helt enkelt inte lämna ut medicin till sina kunder längre.

När Elcent skulle utföra elinstallationerna på ett nytt apotek i Mölndal stod därför personskyddsbrytare (PSA) i centrum. Överlag får inte ett fel i elanläggningen medföra strömavbrott i större delen av ett apoteks anläggning.

– Därför hade Apexa, som skapade enlinjeschemat, föreskrivit flera personskyddsbrytare, berättar Ari Andersen, som är arbetsledare på Elcent.

Ari Andersen, arbetsledare på Elcent.

Totalt installerade Elcent 12 PSA, 3 jordfelsbrytare och 36 dvärgbrytare på apoteket i Mölndal.

Men det är inte bara fungerande internet som är viktigt på apotek. Vissa mediciner och insulinlösningar kan förlora sin verkningskraft om de förvaras för varmt. Med andra ord skulle ett elfel som slår ut ett apoteks kylar kunna få förödande konsekvenser.

– På apotek, sjukhus och vårdcentraler använder vi PSA för att skydda separata grupper, säger Ari.

Hur värmekänslig en medicin är beror på vilken form medicinen kommer i. Det är framför allt flytande lösningar och munsönderfallande tabletter som är mest känsliga för värme. Medicin som tas mest hänsyn till är hjärtmedicinen nitroglycerin och insulinlösningar.

– Det handlar om att hålla apotekets kylar i gång. I allt större utsträckning blir så fallet även i kommersiella fastigheter överlag. PSA håller på att bli stort – på nybyggen sätter vi alltid PSA på uttag över köksbänkar, kylar och frysar. Vi sätter också PSA på grupper utomhus, exempelvis vägguttag och ytterbelysning. På så vis blir de ekonomiska konsekvenserna inte lika stora vid ett strömavbrott, säger Ari avslutningsvis.

Därför ska du installera personskyddsbrytare

Den tekniska utvecklingen sker snabbt, ökade krav på bekvämlighet ställer högre krav på elanläggningen. Allt fler väljer därför att installera personskyddsbrytare i elanläggningen. På så sätt får man en driftsäkrare elanläggning till en liten merkostnad. Rekommendationen är att prioritera felkällorna där det kan komma in fukt.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige