Gå direkt till innehåll
Projektpackade leveranser sparar tid och pengar

Nyhet -

Projektpackade leveranser sparar tid och pengar

Vid omfattande installationer på stora byggen blir logistiken, när det gäller försörjning av material och verktyg, enormt viktig. Risken för svinn och fel när man hanterar stora lager är alltid stor. Den risken kan minskas genom att utnyttja projektpackade leveranser med precis det som behövs för dagen.

Umia är ett av Sveriges snabbast växande installations- och serviceföretag. De arbetar bland annat med elektriska installationer i Stockholm, i dagsläget till stor del vid nyproduktion av bostadsrätter. Vid stora uppdrag har de börjat arbeta med projektpackade leveranser.

– Ska man göra en lägenhet eller tio så spelar det ingen större roll. Men nu, när vi installerar i 400–500 lägenheter på olika ställen i Stockholm, är det viktigt att allt flyter på och är enkelt, menar Fredrik Stark, projektledare på Umia.

Fredrik Stark, projektledare på Umia, säger att han sparar mycket tid på att inte behöva planera materialåtgången själv.

Lätt att felbedöma

Fredrik Stark berättar hur företag brukade arbeta förut. Hade de ett antal lägenheter som de skulle göra elinstallationer i så fick de själva beräkna hur mycket material som skulle gå åt. De beställde stora sändningar som placerades i ett centralt lager någonstans på bygget.

– Då fick man gå ner till lagret och själv plocka ihop det man behövde för dagen. Det slutade nästan alltid med att man glömde något eller tog för mycket. Det ledde till att vissa produkter tog slut för snabbt, säger Fredrik Stark.

Allt material i rätt tid och på rätt plats

Nu tar Umia hjälp av leverantörer som projektpackar allt material som behövs för till exempel tre våningsplan i taget. Det Fredrik Stark behöver göra är att skicka ritningarna och berätta vilka serier och produkter som kommer att användas. Sedan räknar leverantörerna ut hur mycket material – till exempel vägguttag och strömbrytare – som kommer att gå åt. De delar upp leveransen i projektpaket som tydligt märks så att installatörerna lätt kan se vilka lådor de ska plocka med sig. En leveransplan görs därefter upp, så att materialet når arbetsplatsen i rätt tid. Lådorna kan sedan direkt ställas ut på rätt våningsplan.

– Jag sparar mycket tid på att inte behöva planera åtgången själv, förr fick jag själv gå runt på byggena för att räkna och mängda. På det här sättet blir det dessutom mindre spill, förut blev det ofta att man beställde för mycket grejer, berättar Fredrik Stark.

Mindre spill och bättre ekonomi

Allt fler grossister och detaljister har de senaste åren börjat jobba med den här typen av tjänster eftersom fördelarna att arbeta med projektpackade leveranser är många. Ekonomin blir bättre samtidigt som installatören blir klar med jobbet snabbare då spilltiden minskar. Om installatören exempelvis glömt att räkna med rätt antal vägguttag kan en komplettering kosta upp till en tusenlapp med tanke på förlorad arbetstid, bensin, vägtullar och parkeringsavgifter.

– Det är ett smartare sätt att jobba. Jag är verkligen nöjd med de färdigpackade lådorna och det är så vi kommer att arbeta även i framtiden.

Mycket tid att spara
Vid stora projekt med exempelvis 500 lägenheter finns mycket tid att spara genom att kapa den tid det tar för montören att besöka ett centralt lager i anslutning till projektet. Lek med tanken att varje ny lägenhet kräver ett besök till lagret. Varje besök tar 15 minuter och montören kostar 500 kronor i timman. Det motsvarar en kostnad på 62 500 kronor.


Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige