Gå direkt till innehåll
Så förhåller du dig till hemautomation som installatör

Nyhet -

Så förhåller du dig till hemautomation som installatör

Du och dina installatörskollegor märker säkert att den smarta och uppkopplade världen kommer allt närmare. Hemautomation kommer få ett enormt genomslag inom byggnadsinstallationer. Denna utveckling erbjuder stora möjligheter för installatörer. Det här är den första delen ur en serie av texter som fokuserar på hur du som installatör ska förhålla dig till hemautomationen.

Enligt informationstekniksföretaget Gartner uppgår antalet uppkopplade apparater till 20 miljarder år 2020. Smarta apparater, så som termostater och belysningsteknik, blir allt populärare i våra bostäder. Även mer otippad hemutrustning som gardinskenor eller dörrklockor kommer i ökande utsträckning att bli ”smarta”. Tillsammans utgör apparaterna hemautomationens värld, som också kallas smarta hem.

Så kommunicerar apparaterna

Styrningen av de smarta apparaterna sker via hemautomationsprotokoll. Apparaterna använder protokollen för att kommunicera med varandra, även via internet om man så vill. På det sättet bidrar hemautomationssystemen, som utgörs av ett nätverk av apparater, till att bygga upp sakernas internet, Internet of Things (IoT). Denna utveckling beskrev vi i en tidigare rapport. I dag konkurrerar flera protokoll om att bli marknadsledande, både inom bostäder och kommersiella fastigheter.

Hemautomationens frammarsch – ett faktum

Om du inte vill hamna på efterkälken kommer du som installatör att behöva följa med i utvecklingen. Någon måste nämligen koppla ihop alla smarta apparater och installera dem. Allt fler bostäder görs smartare och kopplas upp mot internet. Byggföretaget Heijmans i Holland har exempelvis utrustat alla sina nya bostäder med hemautomation som standard sedan 2015. Ett annat tecken på hemautomationens frammarsch är att tre av tio redan har en smart produkt hemma, exempelvis en smart termostat.

Framtidssäkra din verksamhet

Om du hänger med i hemautomationssystemens utveckling och specialisera dig på ett protokoll ser du till att framtidssäkra din verksamhet. Syftet med den här serien av texter är att sprida kunskap och information om de mest kända hemautomationsprotokollen. Vi erbjuder den här informationen för att hjälpa dig att fatta välavvägda beslut.

Läs hela rapporten

I vår uppkopplad värld är hemautomation den sammankopplande länken mellan IoT och installationsteknik. Prognoser visar att det kommer finnas 20 miljarder uppkopplade enheter år 2020. Dessutom står vi på tröskeln till en grön revolution, därför är guldåldern för installationsföretag sannolikt runt hörnet.

Hemautomation kommer få ett enormt genomslag inom byggnadsinstallationer. Denna utveckling erbjuder också stora möjligheter för installatörer. Men då gäller det att hoppa på tåget nu. Om du skaffar dig kunskaperna kan du redan nu rusta ditt företag för denna nya värld. Vi har tagit fram en rapport om hur du som installatör ska förhålla dig till hemautomationen. I den hittar du praktisk kunskap som kommer hjälpa dig i jakten på tillverkaroberoende standarder.

Ladda ner ”Hemautomation för installatörer”

I den här rapporten kan du läsa om den spännande värld som utgör sakernas internet och hemautomation samt vilka möjligheter de skapar för dig som installatör.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige