Gå direkt till innehåll
Så funkar bemanning i installatörsbranschen

Nyhet -

Så funkar bemanning i installatörsbranschen

Kommer alltfler installatörer att bli egna i framtiden för att själva kunna välja sina uppdrag? Och hur mår egentligen bemanningsföretagen inom installationsbranschen? Vi pratar med Jessica Löfström, vd på bemanningsföretaget ExpanderaMera.

Elinstallatörer var en av de senaste yrkesgrupperna att inkluderas i bemanningsföretagens pamfletter. Först år 2014 blev det möjligt för bemanningsföretag att hyra ut elektriker, detta efter att Elektriska Installatörsorganisationen godkände medlemskap för renodlade bemanningsföretag som riktar sig till elteknikbranschen. Jessica Löfström är vd och grundare av ExpanderaMera, ett av Sveriges största rekryterings- och bemanningsföretag inom just bygg- och installationsbranschen.

– Byggbranschen behöver ständigt personal när det ska byggas nytt, men utgångspunkten har länge varit tidsbegränsade anställningar och uppsägning så fort ett jobb är klart. Därför grundade jag mitt bolag år 2000 och sedan fyra år tillbaka bemannar vi även med installatörer. Som anställd hos ett bemanningsföretag får man lön även mellan sina uppdrag. När våra anställda inte har pågående projekt har vi möjlighet att skicka iväg dem på fortbildningskurser.

Hur ser arbetsmarknaden ut för installatörer just nu?

– Arbetsmarknaden för installatörer är god. Utmaningen för oss som bemanningsföretag är att snabbt hitta kvalificerad personal och den största utmaningen gäller korta projekt. Våra kunder ringer oss ofta när det är bråttom och de omedelbart behöver folk för en begränsad tid.

Jessica Löfström, vd och grundare, ExpanderaMera. Foto: Janne Danielsson

Vad ser du för tendenser i bemanningsbranschen just nu?

– En intressant men tråkig utveckling vi ser just nu är att det dyker upp alltfler utländska bemanningsföretag för installatörer i Sverige som säger att de betalar skatt utomlands och anställer utländsk arbetskraft som inte får den lön som är avtalad. En stor del av byggsektorn är svart och oerhörda mängder av våra skattepengar går varje år till kriminella organisationer utomlands. Som bygg- och installationsföretag tycker jag att det är viktigt att man gör allt för att stävja den utvecklingen. Det är dags för alla att ta ansvar, att sluta se mellan fingrarna och bara tänka på den egna plånboken. Det bästa är att anställa personal själva eller att anlita seriösa bemanningsföretag.

Är det mer lönsamt för installatörsföretagen att hyra in personal än att anställa själva?

– Det är smidigare för våra kunder att anlita våra installatörer istället för att behöva anställa och säga upp personal mellan projekten. Vi anlitar inga underentreprenörer och alla våra anställda är anslutna till kollektivavtal. Eftersom våra installatörer är anställda av oss kan vi garantera våra kunder personal med rätt kunskaper som får den lön som är avtalad. Personal med rätt kompetens begår färre fel, vilket såklart är betydligt mer kostnadseffektivt för kunden.

Hur tror du att framtiden för installatörer ser ut?

– En tydlig tendens i byggbranschen är att hantverkare och installatörer tvingas bli egenföretagare trots att många av dem egentligen inte vill det. Flera byggföretag kräver av installatörer och hantverkare att de ska ha egen firma.

Så du tror att fler kommer bli egna i framtiden?

– Det pratas också på olika håll om fenomenet ”gig economy” – det vill säga möjligheten att jobba uppdrag för uppdrag. Fenomenet bygger på en tanke om frivillighet och frihet att välja själv, men det är inte säkert att det går hand i hand i just byggbranschen. Jag är skeptisk till att de positiva effekterna kommer när egenföretagandet blir något påtvingat.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige