Gå direkt till innehåll
Yrkes-EM nästa för elektrikern Dennis Svensson

Nyhet -

Yrkes-EM nästa för elektrikern Dennis Svensson

Dennis Svensson vann Yrkes-SM i kategorin installationselektriker. Nu ligger han i hårdträning inför Yrkes-EM i Graz, som förhoppningsvis går av stapeln 2021. Vi besökte honom för att ta tempen på hans nerver.

Inne i en plåtbyggnad, strax utanför centrala Falkenberg står Dennis och trådar ihop en central. Hans tränare Johan Ledin, som kört 100 mil från Örnsköldsvik, har gett Dennis dagens första träningsuppgift. Att bygga ett skåp:

– Trådningen är enkel, det gör jag dagligen. Men att centralen ska plintas, det är inget jag brukar göra. Det här skåpet är dessutom lite större än vad jag är van vid, säger Dennis samtidigt som han skruvar fast en av kablarna.

Covid-19 hindrade Yrkes-SM från att genomföras som planerat, men det hindrar inte ett yrkeslandslag från att ta form. När det inte blev något Yrkes-SM funderade installatörsförtagen och branschrepresentanter över uttagningen. De beslutade att genomföra en uttagningstävling mellan de tre som skulle ha deltagit i Yrkes-SM. Dennis skicklighet gav honom vinsten.

– Det kändes kul att vinna SM, det var ett kvitto på att jag gör någonting bra. Men eftersom jag egentligen bara vann en uttagning kändes vinsten lite luddig, säger Dennis och fortsätter:

– Ett SM under normala förhållanden med publik hade varit en bra förberedelse rent mentalt, säger Dennis.

Nu ligger Dennis i hårdträning. Till vardags arbetar han på Elmontage i Falkenberg. På kvällar och helger befinner han sig i företagets lagerutrymme där han och tränaren byggt upp ett tävligsbås.

En del helger består av tolv timmar träning med teori och praktiska övningar.

– När jag då kommer i säng är jag helt slut i hjärnan, säger Dennis.

Tyvärr har coronaläget gjort så att Yrkes-EM skjutits upp ännu en gång. Ursprungligen skulle tävlingen gått av stapeln i september 2020. Sedan flyttades datumet fram till januari 2021 och nu har arrangörerna valt att skjuta på tävlingen tills coronaläget ser bättre ut.

Väl i Graz kommer Dennis att få en mängd uppgifter under en total tävligstid på 17 timmar som fördelas ut på tre dagar.

– Det handlar om att vara så effektiv som möjligt. Att montera Hagers QuickConnect-säkringar går snabbare än att montera med skruvteknik, så jag hoppas på QuickConnect. Problemet är bara att alla har samma förutsättningar, säger Dennis och skrattar.

Tränaren Johan tror att Dennis har en ärlig chans att ta hem mästerskapet, bara nerverna är med honom.

– Kunskapsmässigt har han det, det handlar snarare om hur han hanterar stressen under tävlingen, säger Johan.

Dennis fyller i:

– Jag skulle säga att mina två största utmaningar är KNX och att tävlingsmomenten går på tid. Men siktet är inställt på vinst.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige