Gå direkt till innehåll
Coronavirusets effekt på elbranschen

Pressmeddelande -

Coronavirusets effekt på elbranschen

Konjunkturavmattningen, som vi senast skrev om i oktober 2019, kan förvandlas till en rejäl dipp om coronautbredningen fortsätter i samma takt efter sommaren. Hittar man inget vaccin kommer viruset påverka byggbranschen. På kort sikt skulle det bromsa upp arbetet och leda till minskat utbud, på lång sikt skulle efterfrågan avta.

I oktober 2019 berättade vi att tecknen på att konjunkturen vänder neråt blivit allt tydligare, men att förutsättningarna för byggbranschen trots allt såg ganska goda ut.

– Vi har precis dragit igång jobbet med nästa rapport, så det finns inga färdiga uppdaterade siffror än. Men generellt kan jag säga att förändringarna i de ekonomiska prognoserna är ganska marginella förutsatt att spridningen bromsar in snart. Fortsätter däremot spridningen i den här takten och arbetsplatser stängs ned under en längre tid kommer vi se en betydligt starkare inbromsning i ekonomin, säger Thomas Ekvall, prognoschef på Prognoscentret som tar fram marknadsanalyser för bygg-, bostads- och fastighetsmarknaderna.

Den främsta orsaken till inbromsningstakten korrelerar med hur omfattande smittspridningen av corona blir. Om fler platser försätts i karantän skapar det hål i produktionen och på arbetsplatser. Det kommer göra att takten bromsar på kort sikt. På lång sikt kan oron på börsen sprida sig till byggbranschen – det skulle leda till att efterfrågan avtar. Om ett vaccin däremot når marknaden inom en snar framtid kan branschen återgå till vardagen, menar Thomas.

– I stabilare länderna som USA, Sverige och Tyskland har långräntorna gått ner med hopp om att stimulera marknaden. I Italien har räntan gått upp eftersom risken där är högre. Låg ränta gör ju normal att man vill bygga mer.

Men om corona påverkar sysselsättningen kommer räntevapnet vara verkningslöst på byggandet. Får vi en ihållande spridning av viruset kommer vi se en snabb nedgång redan i år med tvåsiffriga nivåer. Får vi däremot bukt på coronaspridningen kommer byggandet fortsatt att ligga på ungefär samma höga nivå som förra året, säger Thomas.

I scenariot med minskad coronaspridning ligger lokalbyggandet ganska oförändrat. Bostadsbyggandet faller då några procent ned innan det svagt vänder upp igen nästa år.

Hur kommer coronaviruset påverka elbranschen?

– Som byggandet i övrigt, framför allt kommer inte hushåll anlita hantverkare lika mycket. På längre sikt – med ett vaccin eller bromsad smittspridning – kommer det inte påverka branschen negativt. Fortsätter viruset däremot att spridas kommer det få en negativ effekt på byggandet i stort och då även elinstallationerna. Eftersom efterfrågan på elektriker är hög inom renoveringssektorn kommer nedgången inte bli lika kännbar för branschen. Dippen kommer bli betydligt mindre för elbranschen som inte är lika konjunkturkänslig som byggbranschen i helhet är. Men en sak är säker, corona har definitivt fått osäkerheten att öka, säger Thomas.

De nya siffrorna från Prognoscentret som gäller byggbranschen kommer preliminärt att publiceras i månadsskiftet mars–april, och siffrorna för installationsbranschen förväntas komma i början av april.

Ämnen

Kategorier


Hager är en ledande leverantör av system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation för installation i bostäder och kommersiella fastigheter.

Det är ett familjeägt företag med mer än 11 500 anställda, tillverkning på 23 platser runt om i världen och kunder i mer än 120 länder. Vi skapar produkter och lösningar, för bostäder och kommersiella fastigheter, som erbjuder sinnesro, säkerhet och välbefinnande för människor i deras dagliga liv.

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager

Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige