Gå direkt till innehåll
Prognos: Så påverkas installatörerna av lågkonjunkturen

Pressmeddelande -

Prognos: Så påverkas installatörerna av lågkonjunkturen

Antalet påbörjade bostäder minskade med tolv procent under 2018. Enligt analysföretaget Prognoscentret faller byggaktiviteten på bred front i år samtidigt som en ny lågkonjunktur närmar sig. Det dröjer innan tillväxten är tillbaka men det finns ljuspunkter på installatörsmarknaden.

Två gånger om året tar Prognoscentrets fram prognoser för den svenska byggmarknader. Genom att analysera drivkrafter som exempelvis industriproduktion, arbetsmarknad och ränteutveckling tar de fram troliga scenarion för branschen på kort sikt.

I vårens prognos konstateras att bostadsutvecklarnas affärsmodell kraftigt försvagats på grund av en överproduktion av exklusiva lägenheter i kombination med kreditbegränsningar och vikande bostadspriser. Antalet påbörjade bostäder väntas falla med totalt 38 procent mellan 2017 och 2020 men då går samtidigt nya bostadsrätter ned med hela 76 procent. Stora behov och fördelaktiga finansieringsförutsättningar håller upp hyresrättsbyggandet även om det tillbakadragna investeringsstödet skapade osäkerheter. Bostadsbyggandet bör vända upp igen under 2021 om arbetsmarknaden och räntan hålls stabil då bostadsutvecklarna stegvis anpassar sig till marknadens nya förutsättningar.

Försämrade ROT-avdrag, utökade kreditrestriktioner och fallande bostadspriser har gjort bostadsrenoveringsmarknade ovanligt instabil.

Ljusglimtar inom vårdsektorn

Prognosen visar också att lokalbyggandet minskade på bred front under 2018, med totalt 19 procent. Konjunkturen fortsätter att kylas av med en minskad internationell efterfrågan och en försvagad arbetsmarknad vilket driver ned privat lokalbyggande ytterligare även om nedgångstakten går tillbaka.

– Uppgången finns för de installatörer som är specialiserade på vård- och skolinstallationer. En omfattande ökning av barn i skolåldern och äldre med vårdbehov kommer driva upp den här sektorn. Låga vakanser och relativt hög omflyttning i fastighetsbeståndet bidrar till att renoveringsmarknaden för kontor, affär och industrilokaler fortsätter att växa trots att nybyggnationen utvecklas svagare. Med andra ord kommer renoveringsprognoserna inte att justeras, säger Bengt Henricson på Prognoscentret.

Skulle du rekommendera installatörer att satsa på vårdsektorn?

– Det vågar jag inte uttala mig om. Även om vi kommer se en liten dipp inom vårdsektorn under 2019 så pekar den långsiktiga trenden uppåt. Så det ser positivt ut för de installatörer som är specialiserade på just vårdsektorn.

Ämnen

Kategorier


Hager är en ledande leverantör av system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation för installation i bostäder och kommersiella fastigheter.

Det är ett familjeägt företag med mer än 11 500 anställda, tillverkning på 23 platser runt om i världen och kunder i mer än 120 länder. Vi skapar produkter och lösningar, för bostäder och kommersiella fastigheter, som erbjuder sinnesro, säkerhet och välbefinnande för människor i deras dagliga liv.

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige