Gå direkt till innehåll
9 orsaker varför era bästa medarbetare slutar

Blogginlägg -

9 orsaker varför era bästa medarbetare slutar

När den ena efter den andra säger upp sig är det en tydlig signal på att det inte står rätt till på företaget. Donn Carr är en välkänd managementkonsult som satt samman en lista över de orsaker som får stjärnskotten att säga upp sig. Hur många stämmer in på ert företag?

Människor arbetar för människor – inte för företag, hävdar managementkonsulten Donn Carr. Men företag är dåliga på att lära sina medarbetare hur de ska hantera andra medarbetare. Det resulterar i att bra medarbetar slutar i onödan. I en artikel som har återgivits på många håll ger Donn Carr följande skäl till varför bra medarbetare säger upp sig.

1. Överarbetade

Drivna medarbetare älskar att dra sitt strå till stacken och arbeta mycket. Men om de ska stanna kvar måste deras insatser uppmärksammas, antingen genom att utöka deras status eller ansvarsområde. Att överbelasta bra förmågor är kontraproduktivt. I stället för att de känner sig uppskattade ser de överarbetet som en bestraffning.

2. Inget beröm

Alla gillar beröm, även högpresterande medarbetare. Chefer måste lyssna på sin personal för att ta reda på vad som får dem att må bra. För vissa handlar det om en löneförhöjning, för andra om ett offentligt erkännande. Så ta absolut inte drivna medarbetares prestationer för givet.

3. Dålig relation med chefen

Bra företag ser till att deras chefer har en god balans mellan professionalism och medmänsklighet. En bra chef visar empati för dem som har det tufft, gläds åt andras framgångar och vågar samtidigt utmana sin personal. Chefen som inte bryr sig om sina anställda kommer alltid att ha hög personalomsättning.

4. Chefen håller inte vad han lovat

Chefen som håller vad den lovat växer i sina anställdas ögon eftersom ärlighet varar längst. Ett brutet löfte gör det svårt för de anställda att lita på chefen igen. Varför ska alla andra vara ärliga om inte chefen är det?

5. När fel personer anställs

Hårt arbetande personer vill jobba tillsammans med likasinnade. Att befordra eller anställa fel personer är en enorm förolämpning mot övrig personal. Ingen vill jobba med en person som glidit in på en räkmacka.

6. Passionshämmande vardag

Donn Carr menar att människor som får leva ut sin passion på jobbet upplever en euforisk sinnesstämning som är mer produktiv. Lyssna och observera vad personalen går i gång på. Ge dem sedan utrymme att arbeta med sådant de känner passion inför.

7. Ingen möjlighet att utvecklas

Talanger vill utvecklas och förbättra sina kunskaper. Det är chefens uppgift att utmana och uppmuntra de anställda så att de fortsätter att växa. Utan utvecklingsmöjligheter kommer personer som tidigare hade ett driv och engagemang att bli uttråkade och lämna skutan.

8. Kreativitetshämmande sysslor

De mest begåvade medarbetarna vill förbättra allt de rör vid. Tar man bort deras förmåga att förändra och förbättra kommer de så småningom att börja hata sina jobb. Om chefen begränsar medarbetarnas önskan om att skapa så hindras också företagets utveckling.

9. Känner sig intellektuellt hämmade

En bra chef utmanar sina anställda att uppnå saker som vid första anblick verkar otänkbara. Sätt inte slentrianmässiga mål, peppa i stället anställda att lämna sina bekvämlighetszoner. Om talangfulla människor bara får göra saker de tycker är lätta eller tråkiga söker de andra jobb som utmanar deras intellekt.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Den under­lig­gande idén med allt vi gör är att gynna våra kunder - För dig, med dig.

Hager är en ledande leverantör av system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation för installation i bostäder och kommersiella fastigheter.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 100 anställda, tillverkning på 22 platser runt om i världen och kunder i mer än 120 länder.

Vi skapar produkter och lösningar, för bostäder och kommersiella fastigheter, som erbjuder sinnesro, säkerhet och välbefinnande för människor i deras dagliga liv.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige