Gå direkt till innehåll
Fighten om mästarbältet

Blogginlägg -

Fighten om mästarbältet

Inför matchen mellan Sven Fornling och Karo Murat skrev Stefan Alfelt på Aftonbladet att det var en potentiell Rockysaga, Apollo Creed vs Rocky Balboa, men att han ville slippa slutet. Vi har en egen potentiell Rockysaga i elbranschen, Dvärgbrytaren vs Personskyddsbrytaren, även här hoppas jag att vi slipper slutet. Personskyddsbrytaren som är utmanaren har tagit stora steg mot en titelfight och har i år stora möjligheter att utmana, ta över mästarbältet och på så vis förändra branschen.

Det är upp till oss att slippa ett kontroversiellt delat domslut vilket innebär att dvärgbrytaren behåller sin titel. Jag vill se personskyddsbrytaren nita dvärgbrytaren och bli ny världsmästare och kung av brytare. För att titta på en lyckad förflyttning kan vi snegla på lampbranschen. År 2006 låg den årliga globala försäljningen av glödlampor på en stabil nivå om tolv miljarder lampor per år. Med gemensamma ansträngningar har belysningsbranschen effektiviserats. Det har resulterat i en halvering av den årliga marknaden för glödlampor till sex miljarder per år i dagsläget. Inom en snar framtid kommer vi se glödlampan, den första massproducerade el-produkten, försvinna helt och ersättas av nya innovativa lösningar.

För att visa på en helt annan förflyttning kan vi kika på bokbranschen. Svenskarna och Internet är en årlig rapport som mäter våra internetvanor. 2018 års upplaga visar att allt fler svenskar konsumerar böcker digitalt. Under 2018 var det hela 37 procent jämfört med 20 procent två år tidigare. Men pappersböcker regerar fortfarande. Liksom dvärgbrytare, men läser man av statistiken så kommer konsumtionen av den digitala boken bara att öka i popularitet.

Ekonomiska fördelar

Om vi tror på en vikande konjunktur under 2019 och några år framåt, vilket mycket pekar på, behöver vi hitta tillväxten någon annanstans. Tillväxten i sig är kanske inte det viktigaste i ett långsiktigt perspektiv, snarare värdet den skapar. Både för branschen och individen. Det är alltså de varor och tjänster som driver tillväxt som vi ska fokusera på för att nå en hållbar utveckling.

Om ni har studerat eller är intresserade av marknadsekonomi kanske ni har stött på Ansoffs matris, även kallad produkt- och marknadsmatrisen. Ansoffs matris används för att planera verksamhetens marknads- och tillväxtstrategi genom fyra olika strategier; marknadspenetration, produktutveckling, marknadsutveckling och diversifiering. Det vi behöver göra som bransch är att diversifiera vårt erbjudande med så kallad koncentrisk diversifiering. Det innebär att vi utvecklar det vi redan har, vilket vi redan gjort med personskyddsbrytaren. Det underlättar nämligen arbetet med att en gång för alla ersätta dvärgbrytaren med utmanaren personskyddsbrytaren.

Tiden är mogen

Fördelarna med personskyddsbrytaren är många, högre säkerhet, enklare felsökning, tryggare hem och en driftsäkrare elanläggning. Dagens ökande krav på komfort och bekvämlighet i svenska hem ställer allt större krav på elanläggningen. Därför är det viktigt att genomgående ha personskyddsbrytaren i sin elanläggning eller att åtminstone prioriterar att skydda felkällor där det kan komma in fukt, så som vid kök, badrum, ytterbelysning et cetera. Då är viktigt att man ser till att elanläggningen anpassas till dagens el-användning.

Som sagt tiden är mogen och att gå över till personskyddsbrytaren och låta den rättmätiga kämpen ta över mästarbältet.

Johan Ran
Head of Marketing & Communication

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige