Gå direkt till innehåll
Så handskas du med negativ stress

Blogginlägg -

Så handskas du med negativ stress

Stress kan vara positiv – det kan få oss att bli effektiva och handlingskraftiga. Men stress kan också vara vår värsta fiende. Enligt hjärn-forskning kan negativ stress liknas vid att ”dricka gift”. Ledarskapscoachen Catharina Sjögren tipsar om hur du ska göra för att undvika stressfällorna.

När vi stressar får vi i oss för mycket adrenalin och kortisol. Den kombinationen gör oss lättirriterade och mer aggressiva. Dessutom kan stress göra så att vi få problem med sömn och att vi exempelvis missbrukar alkohol.

Sömn är livsnödvändigt och ett mirakelmedel för att ta bort stress. Om vi i stället ska hjälpa oss själva att hantera stress på ett bra sätt, så är sömn det absolut viktigaste och bästa sättet att börja hantera stressen.

Inga viktiga beslut efter dålig sömn

Ta exempelvis aldrig viktiga beslut efter en natt med dålig sömn – studier visar nämligen att vi tar mycket sämre beslut då. Undvik att sitta framför tv, mobilskärm eller dator på kvällen. Då hjälper du hjärnan att varva ner och sömnhormonerna, som rubbas av skärmljus, störs inte. Läs i stället och låt hjärnan varva ner. Allt för att du ska sova bättre och därmed vara mer skärpt, glad och förmögen att ta bra beslut. Det vill säga, hjälpa dig själv och din hjärna till en positiv spiral utan stress.

Ibland kan vi dock inte påverka sömnen, exempelvis under småbarnsåren. Det positiva är att vi kan kompensera dålig sömn med en kortare tupplur, en så kallad powernap.

Så hanterar du negativ stress

Vi kan inte alltid påverka stress men vi kan alltid påverka hur vi tänker och hanterar stressen. Dessutom kan vi se till att grundförutsättningarna gällande sömn, mat, motion och tid för reflektion finns där.

Att få tid för motion och reflektion behöver inte alltid vara komplicerat eller ta mycket tid. Låt mig ta ett exempel från min egen vardag och livssituation.

Som ensamstående med tre barn, kan det vara stressigt att få ihop jobb och fritid. Jag har konstaterat att jag inte hinner gå till gymmet. Samtidigt vet jag att träning är viktigt för att minska stress. Ett alternativ är att jag under de senaste åren valt att cykla till och från jobbet 2x20 minuter, oavsett väder. Det är min motion och egentid. När jag cyklar får jag både tid för reflektion och motion.

Det handlar om inställningen

Viktigt i detta är min egen inställning. Jag vill vara hemma på kvällarna och jag vill cykla. Det är mitt eget val och jag har funnit en lösning som passar min aktuella livssituation. Jag skulle kunnat fokusera på att det är synd om mig som inte har tid att träna. Men jag upplever det som lyx att jag kan få 40 minuter motion och egentid, varje dag.

Ställ dig själv frågan om vad du kan påverka och vad du behöver acceptera för att sluta älta och stressa över de saker du inte kan påverka.

Stress är en del av vår vardag, och vi kommer inte ifrån den. Men vi kan ge de bästa förutsättningarna för kroppen och hjärnan att klara av stressen.

6 tips för att undvika negativ stress

1. Sömnen är extremt viktig för att hjärnan ska kunna återhämta och reparera sig.

2. Ta aldrig viktiga beslut efter en natt med dålig sömn.

3. Skärmfri tid – hjälper hjärnan att varva ner och återhämta sig.

4. Tänk vill i stället för måste.

5. Sömn, mat, motion och reflektion borde finnas i din vardag på något sätt varje dag.

6. Påverka – accepteramodellen.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige