Blogginlägg -
Skjuter du upp saker?
Är du en av dem som skjuter upp saker? Du vet att du borde ta tag i tidsrapporteringen, men i stället skjuter du upp den till kvällen, nästa dag, nästa vecka. Sedan gör du uppgiften när det är akut och farligt nära deadline. Eller i värsta fall inte alls. Ledarskapscoachen Catharina Sjögren tipsar om hur du ska tänka för att sluta skjuta saker på framtiden.
Du är inte ensam! Och det är inte ditt fel – det är din hjärnas. Låt oss börja med att titta på den vetenskapliga förklaringen. Allt du gör i livet baseras på hjärnans yttersta lag: ”Att minimera hot och maximera belöning”. Det är hjärnans viktigaste uppgift. När du står inför att välja en uppgift som kräver mer energi och koncentration jämfört med att hantera saker som du kan ticka av snabbt då väljer hjärnan det som ger snabb belöning. Exempel på snabba belöningar är att svara på mail, gilla något på Facebook eller hjälpa en kollega som ber om hjälp. Eftersom hjärnan väljer det som ger snabb belöning får den också en snabb dopaminkick. Hjärnan förstår inte att du får en belöning, om några månader, när du slutfört ett stort projekt.
Men du kan ta det lugnt! Jag har sammanställt några enkla tips så att du kan undvika att skjuta upp saker, och att komma förbi hjärnans yttersta lag om att maximera belöning och minimera hot.
Gör den svåraste uppgiften först
Då använder du hjärnan optimalt. När du har som mest energi i hjärnan, utför du den uppgift som kräver mest energi. Tänk också på att lägga in delmål och belöningar längs vägen, så att hjärnan får sina dopaminkickar och inte frestas att göra de mer lätta uppgifterna som ger direkta dopaminkickar.
Tänk så här: Gör det som är viktigast och jobbigast först på dagen. Då kommer du känna dig lättad och få en endorfinkick. Vilket i sin tur kommer ge dig energi vilket gör att du blir mer effektiv, tycker att det är lättare och roligare. Med andra ord skapas en positiv spiral.
Catharina Sjögren arbetar som ledarskapscoach på CoachEffect AB som hjälper företag att skapa långsiktiga vinster i personalhantering.
Undvik multitasking
Öppnar du ibland ett mail – markerar det som oläst och sedan går vidare till nästa mail? Många gånger hanterar vi saker flera gånger. Vi blir inte klara, lägger en uppgift åt sidan och påbörjar något annat. Varje gång vi ska gå tillbaka behöver vi ställtid – vilket innebär bortkastad tid, då du behöver sätta dig in i samma sak igen. Det tar energi från hjärnan att rikta om uppmärksamheten och sedan komma tillbaka. Dessutom ska du komma ihåg var du var när du hoppade över till något annat och sköt upp det du höll på med. Det vill säga att du multitaskar.
Att skjuta upp saker (påbörja men ej avsluta) slukar både tid och energi.
Så avsluta det du håller på med, gör klart, gör det nu. Om det inte går att göra klart, sätt upp det i din att göra-lista. Det är dock viktigt att komma ihåg att vi ibland jobbar som bäst under press, och att det inte alltid är dåligt att göra saker i sista stund. Ibland kan det faktiskt ge en extra kick, eftersom värdet av att utföra något som är angeläget blir större. Men om du har en känsla av att du har saker som du borde ta tag i så är nackdelarna med prokrastinering förmodligen större. Då är det bättre att inte skjuta upp saker och istället få dem gjorda innan de blir surdegar som stjäl energi från dig och din hjärna.
Så undviker du att skjuta upp saker:
- Fatta beslut och gör det nu.
- Gör klart uppgiften du påbörjat.
- Undvik surdegar – boka in tid för att ta itu med dem.
- Viktigast och jobbigast först på dagen eller i veckan.
- Lägg in delmål och belöningar vid svåra och stora uppgifter så att hjärnan får sina dopaminkickar.