Gå direkt till innehåll
KNX från Hager
KNX från Hager

Blogginlägg -

Smarta lösningar förenklar vardagen för Kristoffer med familj

KNX-system i nybyggda villor hör ännu inte till vanligheterna, men när Alf Ericson Elektriska i Göteborg (AEL) projekterade de 25 villorna som nu står nybyggda i Landvetter var det en självklarhet att välja det moderna alternativet. Systemet innebär fördelar för såväl kunden som installatören.

- Att kunna släcka alla lampor i huset med en knapp när man går och lägger sig, eller tända upp vissa lampor när man kommer hem från jobbet på samma sätt, är verkligen jättesmidigt, säger Kristoffer Olström som bott i sitt så kallade smarta hem i Landvetter sen i februari 2018.

Villorna är utrustade med KNX-system, vilket medför att kunden kan göra en mängd olika tillval. Detta ger såklart stora möjligheter och man kan programmera mycket efter egen smak och tycke. Praktiska funktioner som till exempel en städknapp som tänder upp alla taklampor eller en kvällsmys-knapp som tänder mysbelysningen på kvällen. Och allt går att styra från mobilen eller datorn.

Kristoffer Olström bor tillsammans med sin fru och deras 5-åriga dotter, och är alltså relativt nyinflyttade i villan i Landvetter. Tidigare har de bott i äldre hus med renoveringsbehov av olika slag, så de värdesätter känslan av att bo i ett helt nybyggt och dessutom smart hus.

- Vi hade sån tur när vi köpte huset, inte nog med att vi kom in i processen sent så vi slapp vänta länge på bygget, det var ändå precis i tid till att få göra alla val och tillval, säger Kristoffer.

Styrning via app

Några av tillvalen som familjen valt är ett gränssnitt som kan styra alla lampor via en app i telefonen eller datorn, rumsstyrning samt temperaturstyrning. De har även valt dimmer på alla lampor. En annan funktion är möjligheten att spela in ett veckoschema, alltså att lamporna släcks och tänds precis som de gör under en vanlig vecka. Sedan kan man använda och spela upp schemat när man är bortrest

- Reser du bort är det en smart grej för att finta eventuella tjuvar, säger Kristoffer.

Peter Björklund, projektledare på AEL, förklarar att en av anledningarna att de ville installera smarta hem som standard i bostäderna var att kunna ge kunden en modern elinstallation. Att inte göra samma konventionella elinstallation som de senaste 100 åren.

- Man är generellt traditionsenliga när det gäller elinstallationer i Sverige. Men vi tänkte redan i projekteringsstadiet att vi ville ge folk en modern installation, verkligen anamma tekniken och driva på utvecklingen, säger Peter Björklund.

Han framhåller fördelarna gentemot en konventionell installation som bland annat innefattar merförsäljning med möjligheten att sälja in fler funktioner, och att AEL har lyckats stärka sitt varumärke genom att vara drivande i frågan. Sen ger systemet ett uppenbart mervärde för kunden, framför allt när det gäller bekvämlighet. En annan fördel är att KNX inte är märkesberoende, vilket innebär att produkter från Hager som använts i detta fall, passar såväl som från andra tillverkare. AEL försökte effektivisera projektet för att få så hög lönsamhet som möjligt, till exempel skapade man en huvudprojekt-fil för driftsättningen som anpassades för de individuella bostäderna och de tillval kunderna gjort. Det fanns även en plan att ha färdigbyggda elcentraler för att öka effektiviteten ytterligare, men yttre omständigheter gjorde att det inte gick att genomföra denna gång.

Snabb installation

Systeminstallatören Linus Ekblom på AEL har programmerat villorna i Landvetter. Han gillar KNX-systemet för att det är en modern anläggning som är dynamisk på det sättet att man inte är bunden till en slutlösning, att man kan ändra om allt eftersom.

- Det är dessutom lättare att få till en snabb installation när man bygger många hus samtidigt, säger Linus Ekblom.

Ökat sin affär

AEL har på ett genomtänkt och effektivitet sätt förberett och utfört installationerna i dessa bostäder, för att kunna leverera en så praktisk och ekonomisk anläggning som möjligt. 

- Genom att välja ett system, KNX*, som bygger på en öppen standard och inte ett proprietärt system (fabrikatlåst), är chansen också stor att de har levererat en framtidssäker installation med stora möjligheter till utbyggnad. En av fördelarna är att de, förutom att genomföra installationen på ett mer effektivt och smidigare sätt, erbjudit och levererat tillval till ett stort antal bostäder i projektet. Här har AEL lagt grunden till återbesök hos alla kunder för att kunna erbjuda dem förändringar och uppgraderingar av den befintliga installationen, vilket i slutändan ökar deras affär, säger Björn Rudolfsson Produktchef på Hager.

*KNX är en standard, ISO/IEC 14543-3, för fastighetsautomation och har funnits sedan 1990. Över 400 tillverkare levererar produkter till system i över 40 länder.

Pricken över i

Kristoffer Olström i Landvetter är nöjd med sitt smarta hem, han tycker det funkar bra och rekommenderar andra att göra samma tillval som han och familjen vid nybyggnation.

  • -Det finns så många olika funktioner som är riktigt smarta. Bygger du ett nytt hus och skulle addera kostnaden för att lägga till KNX så gör det kanske inte så stor skillnad på slutsumman. Men då får du verkligen pricken över i.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Relaterat innehåll

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager

Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige