Gå direkt till innehåll
Tänk på ditt värdeerbjudande

Blogginlägg -

Tänk på ditt värdeerbjudande

I mina två senaste krönikor har jag skrivit om vikten av att bygga ett starkt varumärke med en tydlig position, att det gynnar både försäljningen och möjligheter för förflyttning. Ett naturligt steg är att skriva om value proposition, eller värdeerbjudande som det heter på svenska, och varför du bör fokusera på detta.

Upplever du att det är svårt att nå ut till dina tänkta kunder? Då är du inte ensam. I dag är det svårt att synas i mediebruset och vi blir allt mer reklamtrötta. Enligt en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Bisnode tycker så många som 85 procent av svenskarna att irrelevant reklam är irriterande.

När du utvecklar ditt företag blir därför definieringen av ditt värdeerbjudande viktigt. Värdeerbjudandet ska fastställa syftet med ditt företag och din relation till dina kunder, och det ska vara tydligt och kortfattat. För att lyckas med att ta fram ett framgångsrikt värdeerbjudande måste du förstå den marknad du ska verka på och de målgrupper du vill nå.

Fråga dig följande:

  1. Vilka är ditt företags kunder?
  2. Vilka problem har kunderna som du kan hjälpa dem med?
  3. Vad är viktigt för kunderna?
  4. Varför har ditt företag den bästa lösningen?
  5. Vilken nytta kommer kunderna få genom att anlita ditt företag?

När du har svaren på dessa frågor kan du skapa ett effektivt värdeerbjudande som tilltalar dina kunder. Ditt företags värdeerbjudande är nu det löfte du ger kunderna, ett löfte som talar om för dem att du kommer leverera något av värde till dem. Det är ett uttalande som förklarar de fördelar du erbjuder, vem som kommer gynnas och varför just ditt företag är det bästa på att leverera den fördelen.

Du behöver givetvis inte kommunicera värdeerbjudandet ordagrant med dina kunder men det bör ligga till grund för de erbjudanden du skapar, liksom den marknadskommunikation du tar fram. Har du detta på plats kommer det hjälpa ditt företag att växa. Har du inte denna tydlighet på plats finns i stället risken för att det leder till oklara budskap och felkommunikation med kunderna.

Att som företagare ha förståelse för både sina egna och kunderna mål och behov är nyckeln till att skapa ett värdeerbjudande som positionerar dig för tillväxt.

Vill du ha hjälp med att ta fram ett värdeerbjudande så finns det bra verktyg att ta till. Ett sådant är Value Proposition Canvas. Om du känner till Business Model Canvas sedan tidigare, ett verktyg som beskriver hela affärsmodellen, vet du ungefär hur det fungerar.

Value Proposition Canvas är ett bra och välbeprövat verktyg för att komma fram till en rad antaganden som man sedan kan verifiera med riktiga kunder. Hur du använder den förklaras bra av Moksi som du hittar här.

Ni kan även kika på denna film från Strategyzer, företaget som skapade modellen.

När du har allt på plats kan du bygga på med kommunikation. Inte reklam, utan värdeskapande innehåll som talar till de problem och utmaningar som ni identifierat i ert värdeerbjudande. Det är med denna kommunikation man har bäst chanser att tränga igenom bruset. Men mer om det nästa gång.

Johan Ran
Head of Marketing & Communication


Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager

Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige