Blogginlägg -
The Carpenters – byggfirman som håller tiden
Byggfirman The Carpenters i Göteborg har hittat ett arbetssätt som uppskattas av kunderna. Det gör att de blir klara på utsatt tid och till utlovat pris. Något sällsynt i branschen. Därför är de också mycket uppskattade av kunderna.
Det är nästan som ett stående skämt om man någon gång anlitat hantverkare: De håller aldrig utlovade tider, försvinner från byggena i några dagar medan de jobbar någon annanstans, och fakturorna blir alltid högre än vad som var sagt från början.
Byggfirman The Carpenters i Göteborg har som filosofi att göra precis tvärtom – för dem är tid verkligen pengar. Och det uppskattas rejält av kunderna. Jonas Boman, delägare och vd, berättar hur The Carpenters gjort revolution mot tidsslöseriet.
– Jag och Magnus Emneborg var snickare med enskilda firmor på varsitt håll. Vi lärde känna varandra runt år 2000, och sen startade vi The Carpenters 2003. Med tiden har vi vuxit, och i dag är vi 15 snickare och en målare. Jag är mer ordning och reda-typen än Magnus, så rollen som vd har fallit på mig. Nyproduktion av villor står för halva omsättningen, resten är ombyggnad, tillbyggnad, renoveringar, altaner och sånt.
Ni har ju blivit kända för att hålla vad ni lovar. Kan du berätta lite om er affärsidé?
– Vi vänder oss till 90 procent till privatpersoner, och vi ville få bort den där stämpeln om att hantverkare aldrig är i tid. Så vi gick ut ganska tidigt med vårt löfte om att alltid hålla tiden. Många i branschen tyckte det var kaxigt, men för Magnus och mig kändes det helt självklart. Om vi lovar att kunden kan flytta in i huset vi byggt i till exempel vecka 27, då kan de flytta in senast fredag vecka 27, vilket är rätt unikt i den här branschen. Det skapar också ett väldigt gott intryck hos kunderna, de upplever oss som seriösa. Man vet ju själv hur man skulle vilja bli behandlad som kund. Jag vill inte anlita en hantverkare som aldrig börjar jobba i tid, sällan är på plats och där räkningen blir dyrare än vad man kommit överens om. Det är jättevanligt att man slarvar med tider i den här branschen, och jag vet faktiskt inte varför. Då kan man inte ha koll på sin planering. Jag har fått mer än ett jobb genom att vara den ende snickaren som faktiskt varit i tid till ett första möte med kunden.
Vad är hemligheten? Hur lyckas ni där många andra misslyckas?
– Planering är A och O. Det tar lite tid med offert och planering innan ett jobb kan starta, men det är ju mitt jobb. Jag åker och träffar kunden, lämnar offert, reder ut eventuella frågor kring offerten, träffar kunden igen och skriver avtal, och efter det börjar jag planera. Om vi får jobbet så är tiden för mitt arbete inbakad i offerten, så vi får betalt för planeringen. Jag ser direkt till att beställa produkter som har lång leveranstid, som till exempel fönster. Jag ser bland annat också till att ordna fram första lastbilen, med verktyg och material för första dagens arbete. Sen släpper jag det – efter det blir det arbetsledaren på plats som har ansvar att ligga steget före och se till att killarna har material att jobba med till nästa dag. Vi jobbar hela tiden med vår logistik… Det är just in time som gäller för oss.
Hur ser en dag ut på ett av era byggen?
– Arbetstiden är måndag till fredag, sju till sexton med avbrott för lunch. Våra gubbar jobbar redan från första minuten, till skillnad från de flesta andra Man sparar otroligt mycket tid på det sättet. Många andra snickare börjar nämligen dagen på brädgården där de plockar ihop material, tar en kopp kaffe och snackar lite med gubbarna innan de till sist är på plats på bygget klockan 07.50 eller så. Men vi har ett totalförbud mot att åka till brädgården. Målet är att allt material redan ska finnas på plats när det behövs. Visst kan det hända att arbetsledaren missat att beställa något kritiskt från en leverantör – alla är vi människor. Men händer det sätter sig faktiskt rätt ofta en säljare i bilen och kommer ut med grejen. Visst försvinner lite av den där informella leverantörskontakten, man behöver trots allt träffas och snacka ibland. Men många av säljarna åker ut då och då till killarna med lunch eller fika. Det ligger ju i deras eget intresse att hålla en bra kontakt.
Som jag förstår det är ni på plats varje dag under tiden ett bygge pågår. Hur kommer det sig att ni inte försvinner iväg på andra jobb i några dagar som så många andra hantverkare gör?
– Vi försöker undvika parallella jobb. Under torktider, när man till exempel inte kan jobba vidare inomhus, passar vi på att jobba med utsidan istället. Målet är att folket ska vara på plats varje arbetsdag under projekttiden, nästan oavsett väder. Ibland har vi några mindre servicejobb som kräver två till tre timmar på varje ställe, men då försöker vi samla ihop dem och flänga runt och göra dem samma dag. Men det händer inte så ofta.
Hur funkar det med att lämna över så mycket eget ansvar på dina snickare?
– Vi har sju killar som enbart jobbar med att bygga nya hus året om. De trivs med det, och jag litar på dem och att de vet vad de gör. Genom att delegera så har jag sparat mycket tid, och det är fantastiskt skönt. Visst är det lite läskigt att släppa taget, men till viss del måste man… Jag kan inte sköta allt. Killarna växer också väldigt mycket när de får förtroende. Det handlar om ömsesidig respekt. Ibland kan jag gå in mitt under ett projekt och kolla hur det ligger till, men de uppskattar det. Vi är väldigt öppna på det här företaget, vi går igenom hur varje projekt har gått efter det är klart.
Hur ser du till att hålla den transparensen i företaget? Alla måste ju vara spridda på olika byggen.
– Vi träffas allihop varannan måndag på morgonen, då tar vi en kaffe och snackar ihop oss. Vi gör en utvärdering av varje färdigt projekt, som alla tar del av. De här mötena är något av det bästa jag har infört, det är ett gyllene tillfälle för gubbarna att utbyta erfarenheter och dra lärdom av varandra. Sen har vi också stormöte två gånger om året, då vi går igenom mål, visioner, affärsplan, resultat, var vi ska vara om två år, hur vi vill uppfattas av kunderna – och hur vi faktiskt uppfattas – och kanske några större projekt. Sen går vi ut och käkar och tar en pilsner. Det är lite av peptalk-möten, och vi pratar mycket om resultat och hur vi ska nå årets mål. Om vi uppnår resultaten brukar vi till exempel resa vartannat år, i år drar vi till Hemsedal och åker skidor. Och förra gången var vi i Berlin. Det uppskattas väldigt mycket, och det kostar så lite jämfört med hur mycket man får tillbaka. Utan våra anställda är vi ju ingenting.
Har du något sista tips om hur man ser till att hålla projekttider?
– Ja, ta aldrig ett jobb inne i centrum, ha ha. Bara att försöka hitta en parkering är en riktig tidsbov. Vi vill kunna parkera precis bredvid. Att ställa sig femtio meter bort och sen behöva bära grejer är värdelöst. Det finns andra som vill hålla på med det, då får de gärna göra det.