Gå direkt till innehåll
Hemautomation förändrar framtidens boende

Nyhet -

Hemautomation förändrar framtidens boende

Vi kan vara säkra på att IoT kommer påverka vår framtid. Men IoT är inte den första formen av intelligens som gör entré i bostäderna. Elektroniken har redan gjort bostäderna smartare i några årtionden, något vi också kallar hemautomation.

Domotik är en sammansättning av latinets ord för bostad, ”domus”, och grekiskans ”automática” som betyder ”en funktion som går av sig själv”. Domotik brukar vi i vanligt tal kalla hemautomation eller fastighetsautomation. Ett enkelt exempel på hemautomation är belysning som styrs automatiskt av rörelser (i stället för med en av- och påknapp).

Hemautomation kan vi kort beskriva som att olika komponenter i en bostad samarbetar. Komponenter som alla har sensorer och aktörer som utformar ett intelligent system. Flera av de här systemen kan sedan samverka inbördes. Exempel på det är belysning, värme, kyla och ventilation samt konsumentelektronik. Med hjälp av ett hemautomationssystem kan man göra om en bostad till en smart bostad där alla apparater kommunicerar med varandra. De som bor där håller koll på systemen via appar på surfplattan eller smartphonen. Syftet är att förbättra den egna boendemiljön på ett intelligent, begripligt och tillgängligt sätt med hjälp av tekniska lösningar.

Möjligheterna ter sig i dag oändliga tack vare elektronikutvecklingen, och varje apparat i bostaden kan bli en del av automatiseringen. Det är heller ingen slump att antalet tillverkare som erbjuder hemautomationslösningar formligen har exploderat. Även företag som Google, Amazon, Apple och Microsoft har gett sig in på marknaden. All den här utvecklingen bidrar till att hemautomation snart är var mans egendom, förmodligen snabbare än någon kan ana.

Hemautomation för spädbarnet

I Holland har familjen Broekhuizen nya tillskott Emma, som är några månader gammal, börjat göra sig hemmastadd. Där har man kopplat ihop ljud med belysningen. När Emma vaknar på natten och börjar gråta tänds belysningen med en dimrad lampa i hennes rum. Då är det lätt för henne att hitta nappen och gosedjuret. Om det inte räcker för att trösta Emma tänds även lamporna i hallen och i mammas och pappas sovrum med ett dämpat sken. Föräldrarna har telefonen bredvid sängen, och på den kan de titta ner i Emmas säng och följa hur hon rör sig. Det känns tryggt för Emmas mamma, som annars kan känna sig lite orolig. Om Emma inte ligger kvar under sitt täcke är det tillräckligt ljust för att mamma och pappa ska kunna gå in till henne, utan att störas av ett starkt sken från lamporna.

Så används hemautomation i dag

Många säljer hemautomationssystem på marknaden nuförtiden, till exempel inom elektroteknik-, säkerhets- och it-branschen. Systemen erbjuder funktioner i bostaden men de är ofta slutna och svåra eller omöjliga att koppla ihop med andra system. Lyckligtvis är det förändring på väg.

Tillverkarna använder sig allt mer av standarder. Systemutvecklarna erbjuder nu ofta möjligheter för användaren att själv koppla ihop olika enheter. Ett exempel är Philips Hue-lamporna. De fungerar utmärkt som fristående system som går att styra standardmässigt via en app. Men det kommer allt fler produkter på marknaden från andra tillverkare som är enkla att koppla ihop med Philips Hue.

Produkter som kan utbyta data sinsemellan blir bara fler, och det kan skapa mycket mervärde i vårt dagliga liv. Men hemautomation är mer än bara summan av de enskilda apparaterna. Det illustrerar Nest som lanserat en rökvarnare, termostat och kamera. Varje enskild produkt har sin begränsade funktion, men kopplar man ihop dem får man ett verkligt mervärde. Om det börjar brinna larmar inte bara rökvarnaren, utan den aktiverar också kameran som börjar filma. Samtidigt kan termostaten med hjälp av sin inbyggda rörelsedetektor registrera om det finns människor i huset.

Exemplet belyser på ett bra sätt dagens utveckling av hemautomation. Sakta men säkert blir hemautomation mer och mer integrerad i det genomsnittliga hushållet tack vare sjunkande priser och enklare installationer. Men det är lång väg kvar. Systemens fulla potential utnyttjas inte än. Framför allt vet vi inte riktigt vilken den fulla potentialen kan bli. Företag fortsätter komma på nya tillämpningar som gör tillvaron hemma lättare eller roligare för oss.

Läs hela rapporten

I vår rapport Sakernas internet och hemautomation beskriver vi vad sakernas internet är, vad hemautomation innebär och hur dessa två hänger ihop. Rapporten belyser hur sakernas internet gör sitt inträde i våra bostäder tack vare hemautomationen, hur det påverkar dig som installatör och vilka möjligheter det kan ge dig. I rapporten tar vi oss också en närmare titt på KNX: en global, tillverkaroberoende standard för hemautomation. Om du vill sticka ut inom ditt kompetensområde, då ska du framför allt fördjupa dig i sakernas internet. En bra början är att klicka på länken nedan och läsa rapporten.

Ladda ner ”Sakernas internet och hemautomation”

I den här rapporten kan du läsa om den spännande värld som utgör sakernas internet och hemautomation samt vilka möjligheter de skapar för dig som installatör.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige