Gå direkt till innehåll
Miljarder sammankopplade apparater

Nyhet -

Miljarder sammankopplade apparater

I dag är miljarder apparater sammankopplade med varandra. Det kommer förmodligen förändra företag, våra liv och världen i stort. Fördjupa dina kunskaper om Sakernas internet och hemautomation för att förstå hur de kommer påverka installatörsbranschen.

Vi har kopplat ihop datorer och nätverk för att övervaka och styra apparater i decennier. Redan i slutet av 1970-talet kom system för att övervaka elmätare över relativt korta avstånd. På 1990-talet slog den trådlösa tekniken igenom på allvar. Nu var det inte längre ett problem för stora industriföretag att övervaka processer på distans. I början var det slutna system som hade stämts av specifikt mot ett företags behov. Företagen hade ännu inte börjat använda internetprotokollet, IP. Men experiment förekom redan 1990. Tekniker utvecklade till exempel kaffekokare som de kunde styra via internet med en digital av- och påknapp. Väldigt bekvämt, så slapp man vänta på att kaffet skulle rinna ner!

Men det dröjde ända till 1999 innan den brittiske teknikpionjären Kevin Ashton myntade termen sakernas internet, Internet of Things. Alla dessa olika steg har bidragit till utvecklingen och att fler velat forska kring smarta apparater. Apparater som alla är en liten del i det stora hela: internet. De här apparaterna har blivit allt lättare och billigare att producera, och nu står vi på tröskeln till genombrottet för sakernas internet för den breda massan.

Sakerna tar över internet

Sakernas internet, eller IoT som står för Internet of Things, är ett samlingsbegrepp för apparater och andra saker som är uppkopplade mot internet för att kunna kommunicera med människor, applikationer och andra apparater. Internet har alltid uppfattats som en produkt av människan – vi skapar data och kommunicerar med varandra. Vi går nu – snabbare än man kan tro – från människornas internet till ett sakernas internet.

Nuförtiden kan i stort sett alla moderna apparater samla information på olika sätt. Tänk bara på din smartphone. Medan människor använder sinnen för att ta in information, har din smartphone sensorer för att detektera ljus på en plats, en kamera för att avbilda platsen och en GPS-sensor för att exakt bestämma var platsen är belägen. Den informationen kan smartphones dela med andra apparater via IoT.

Tekniken är redan här

Din smartphone håller koll på dina sömnvanor och väcker dig när du har lämnat djupsömnen. Den samarbetar med din hifi-anläggning och väcker dig med musik. Din telefon vet när du har vaknat och den smarta termostaten höjer automatiskt värmen. Termostaten har i sin tur sensorer som lärt sig förutse vad du ska göra, så att apparaterna kan göra val för att spara energi och öka komforten i din bostad. På så sätt skapas ett nätverk av smarta apparater, inomhus och utomhus, som är sammankopplade med IoT. Det här är bara några exempel på det man kan använda smarta apparater till.

Redan i dag är miljarder apparater sammankopplade med varandra. Den enorma mängd data som alla dessa apparater samlar in går att analysera. Analyserna matar de sammankopplade apparaterna med ny information som ligger till grund för dem när de utför nya handlingar, helt utan mänsklig inblandning. Det kommer med stor sannolikhet att förändra företagen, våra liv och världen i stort. Vi är faktiskt redan där.

Utmaningar för IoT de kommande åren

Allt fler människor blir bekanta med begreppet IoT och allt fler kommer också i kontakt med IoT-tillämpningar. Även antalet tillverkare, utvecklare och tjänsteföretag som påverkar IoT är ofantligt stort. Trots att sakernas internet redan blivit väldigt populärt har vi bara sett början på utvecklingen, och många utmaningar väntar.

Redan 1990 utvecklade tekniker kaffekokare som de kunde styra via internet med en digital av- och påknapp.

Alla produkter som går att köpa i dag arbetar med branschspecifika eller företagsinterna protokoll. Det gör att produkter med avvikande protokoll inte utan vidare går att koppla ihop med varandra, för det behöver de särskilda gateways. Det innebär att det kan vara besvärligt och ibland rentav omöjligt att koppla ihop vissa produkter med varandra, trots att de alla är en del av IoT. Om det skulle gå att koppla ihop produkter med olika protokoll, så gäller att säkerheten aldrig är högre än den svagaste länkens. Här ligger en av de största utmaningarna de kommande åren. Vi anförtror IoT mer och mer personliga data, eftersom det gör vårt liv bekvämare, roligare och säkrare. Men för att nå det målet måste vi skydda våra system mot hackare och förhindra att ”vår” data utnyttjas. Det sista vi vill är att någon fjärrstyr och låser upp bostaden eller kapar vår internetuppkopplade bil på garageinfarten.

Standardisering

Ett sätt att garantera säkerheten är att man utvecklar en öppen standard för IoT. En del tycker att en öppen standard är en lösning som är för långsam på kort sikt eller förespråkar att man skapar plattformar för att koppla ihop olika tekniker som inte stöder varandra. De första exemplen på sådana plattformar, som IFTTT (www.ifttt.com) och SmartThings (www.smartthings.com), bevisar att det går att koppla ihop många produkter och tjänster från olika tillverkare och leverantörer.

En sådan standard kommer säkert så småningom. Det är vad tillverkarna vill ha, och erfarenheten från andra teknikområden visar att det brukar bli som tillverkarna vill.

Om det finns en solid standard är det enklare att koppla ihop produkter med alla funktioner, vilket gör att vi snabbare kan dra nytta av den verkliga potentialen i IoT.

Just nu finns det ett antal stora initiativ från globala och lokala företag som har som mål att utarbeta en sådan standard. De viktigaste konsortierna är Thread, Allseen Alliance, Open Interconnect Consortium (OIC), Industrial Internet Consortium (IIC), oneM2M och IEEE P2413. Det går ännu inte att säga vilket av dessa olika alternativ som leder fram till en standard, men det är ganska säkert att vi kommer att ha en eller flera standarder för IoT om några år.

Läs hela rapporten

I vår rapport Sakernas internet och hemautomation beskriver vi vad sakernas internet är, vad hemautomation innebär och hur dessa två hänger ihop. Rapporten belyser hur sakernas internet gör sitt inträde i våra bostäder tack vare hemautomationen, hur det påverkar dig som installatör och vilka möjligheter det kan ge dig. I rapporten tar vi oss också en närmare titt på KNX: en global, tillverkaroberoende standard för hemautomation. Om du vill sticka ut inom ditt kompetensområde, då ska du framför allt fördjupa dig i sakernas internet. En bra början är att klicka på länken nedan och läsa rapporten.

Ladda ner "Sakernas internet och hemautomation"

I den här rapporten kan du läsa om den spännande värld som utgör sakernas internet och hemautomation samt vilka möjligheter de skapar för dig som installatör.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige