Gå direkt till innehåll
Personskyddsbrytare ger sinnesro

Nyhet -

Personskyddsbrytare ger sinnesro

Elektrikern Jonathan Palm på Elcenter löser återkommande problem med strömavbrott hos villakunder med hjälp av personskyddsbrytare. Utöver självklara säkerhetsförbättringar ser Jonathan fler fördelar med produkten, både för installatörer och konsumenter.

Efter två veckor på segelbåten hade Niclas Sjöberg och hans familj återvänt till huset i Pixbo som ligger strax utanför Göteborg. Juli månad hade levererat högsommarvärme flera dagar och familjen hade planerat att avnjuta kvällen på altanen på baksidan.

– När vi öppnade ytterdörren slogs vi av en fruktansvärd stank. Sen, när vi kom in i köket var det uppenbart att stanken kom från kylen och frysen, säger Niclas.

Ett elfel hade gjort så att jordfelsbrytaren slagit ut all ström under flera dagars tid. All mat hade så småningom tinat och svällt upp till oigenkännlighet i värmen. Efter att Niclas insett att stanken från den förstörda maten inte gick att sanera fick han åka till tippen med vitvarorna. En del pengar fick familjen tillbaka från försäkringsbolaget, men Niclas uppskattar att familjens faktiska kostnader för ny mat, kyl och frys uppgick till minst 10 000 kronor.

Ännu ett strömavbrott

Ett och ett halvt år senare begav sig familjen iväg för att fira jul med släkten under ett par dagar. När de återvände höjdes pulsen då de insåg att strömmen ännu en gång slagits av i hela huset. Den här gången hade dock maten i den nya frysen inte hunnit tina. Orsaken till felet den här gången var att vatten från ett kraftigt regn tagit sig in i en förlängningssladd till julbelysningen i trädgården.

– Jag skulle säga att 95 procent av alla elfel som vi åker ut på är orsakade av handhavandefel, säger elektrikern Jonathan Palm, som kommit till villan i Pixbo för att se till så att strömmen i köket inte bryts nästa gång utebelysningen eller annan elutrustning orsakar strömavbrott i huset.

– Det jag kommer göra är att installera personskyddsbrytare på de grupper som kan tänkas komma i kontakt med vatten, säger Jonathan.

Personskyddsbrytaren är en kombinerad jordfelsbrytare och dvärgbrytare som skyddar separata grupper. Eftersom den löser ut på under 30 millisekunder (ms) vid 30 milliampere (mA) felström är den ett bra personskydd samtidigt som den inte slår ifrån all ström i huset som jordfelsbrytaren gör.

Jonathan Palm, elektriker på Elcenter, menar att såväl elektrikern som kunden hade gynnats av att Sverige tolkade elsäkerhetslagen likt Norge.

Personskyddsbrytare eller jordfelsbrytare

I Norge har personskyddsbrytare i stort sett ersatt alla dvärgbrytare och jordfelsbrytare eftersom elsäkerhetslagen där säger att ett fel i anläggningen inte ska medföra strömavbrott i större delen av anläggningen.

– Vi använder personskyddsbrytare för att selektera bort eventuella elfel, säger Jonathan och fortsätter.

– Personskyddsbrytaren tar mindre plats i elcentralen och jag sparar installationstid eftersom den ersätter två produkter. Det gör att jag kan utnyttja min tid bättre. Om vi skulle ha samma installationskultur som i Norge är det klart att det hade gynnat installatörernas ekonomi och kundernas säkerhet i stort. Eftersom vi i dag inte har krav på personskyddsbrytare är installationer en fråga om kundanpassning, säger Jonathan.

Husägaren Niclas, som precis blivit undervisad i hur hans uppdaterade elanläggning fungerar, är nöjd.

– Ur mitt perspektiv är kostnaden för personskyddsbrytaren en liten insats i sammanhanget. Vi får en säkrare anläggning och dessutom ger det oss sinnesro nästa gång vi är på semester.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Den under­lig­gande idén med allt vi gör är att gynna våra kunder - För dig, med dig.

Hager är en ledande leverantör av system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation för installation i bostäder och kommersiella fastigheter.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 100 anställda, tillverkning på 22 platser runt om i världen och kunder i mer än 120 länder.

Vi skapar produkter och lösningar, för bostäder och kommersiella fastigheter, som erbjuder sinnesro, säkerhet och välbefinnande för människor i deras dagliga liv.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige