Gå direkt till innehåll
Så ökar du elsäkerheten

Nyhet -

Så ökar du elsäkerheten

Tryggheten i hemmet och på arbetsplatsen är ingenting att tumma på. Ändå sker en stor andel elrelaterade bränder och skador årligen. Därför har Hager startat initiativet ”Det är säkrast så” för att sprida kunskap om elsäkerhet.

Det är lätt att luta sig tillbaka på dvärg- jordfelsbrytarens funktion om något går fel med elen. Hager vill lyfta komplement till dvärg- och jordfelsbrytaren. Alternativ som gör elcentraler driftsäkrare och fastigheter tryggare. Med en personskyddsbrytare minimeras till exempel risken för ytterligare skador oavsett hur liten skadan är, endast felkällan slås ut.

Personskyddsbrytaren är en kombinerad jordfelsbrytare och dvärgbrytare som skyddar separata grupper. Eftersom den löser ut på jordfelström ger den personskydd samtidigt som den inte slår ifrån all ström i huset som jordfelsbrytaren gör. Rekommendationen är att man prioriterar att skyddar felkällor där det kan komma in fukt såsom i uttag utomhus.

– På så vis slipper man skador som kyl och frys orsakar vid strömlöshet, säger Mikael Hylander, produktchef på Hager.

Mikael Hylander, produktchef på Hager.

Ökad säkerhet med ljusbågsdetektorn

En vanlig jordfelsbrytare skyddar vid ett jordfel, men reagerar inte vid fel orsakade av glappkontakt, som i värsta fall kan leda till en värmebildning som utvecklas till en fullskalig brand. En ljusbågsdetektor är ett bra komplement för att höja elsäkerheten i fastigheter där människor vistas eller där ovärderliga föremål förvaras.

– Dåliga anslutningar kan leda till ökad brandrisk, särskilt om det uppstår glapp i ett vägguttag. En dvärg- eller jordfelsbrytare märker inte av om det uppstår glapp i uttaget. I en sådan situation skyddar ljusbågsdetektorn genom att slå av elen innan det hinner uppstå en brand, säger Niklas Melin, affärsutvecklare på Hager.

Niklas Melin, affärsutvecklare på Hager.

Minskad brandrisk utan efterdragning

Felaktigheter i elcentralen är en annan vanlig orsak till bränder. QuickConnect är en snabbanslutningsteknik framtagen för att minimera risken för bränder sprungna ur elcentralen. Med QuickConnect istället för skruvteknik finns inga behov av efterdragning av anslutningsskruvar. Därmed minskas brandrisken markant.

– När det gäller bränder i elcentraler så är QuickConnect en viktig produkt. Det finns krav på att säkringar ska efterdras, men det görs väldigt sällan. Där kommer QuickConnect in och ser till att det alltid är ett konstant tryck. Då behöver varken slutkund eller elektriker oroa sig, säger Mikael Hylander, produktchef på Hager.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Relaterat innehåll

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige