Gå direkt till innehåll
Belysningstrender 2019 enligt Ateljé Lyktan

Pressmeddelande -

Belysningstrender 2019 enligt Ateljé Lyktan

Ateljé Lyktan har sedan 1930-talet designat högklassig belysning. Här delar de med sig sina bästa tips inom lamp- och ljusvärlden inför 2019.

Det Åhusbaserade företaget har flera designklassiker på sin resumé såsom Bumling, Struten och Asplund. Företagets stora genombrott kom 1972, då de levererade 16 300 lampor av modellen Simris till OS i München.

Genombrottet har Ateljé Lyktan förvaltat väl genom förmågan att förnya sig. I början av 2000-talet var de tidiga med att byta ut lysrör till LED-lösningar.

– Lampbranschen är teknikkänslig och ibland gäller det att hoppa på i rätt tid. Man kan dra paralleller till videokriget på 1980-talet mellan VHS och Betamax. För oss föll det väl ut att satsa på LED-lösningar som i dag är en självklarhet i branschen, säger Tobias Lejon, säljare på Ateljé Lyktan.

Accentljus och ljuspunkter

Inredningsmässigt har lampan gått från att vara en ljuskälla till en statuspryl som ska vara dekorativ och passa in med den övriga inredningen.

– Man lyser sällan upp ett helt rum med en lampa längre. I dag skapar man istället accentljus och ljuspunkter med flera lampor, säger Tobias.

Tobias Lejon, säljare på Ateljé Lyktan.

Han menar att belysningsbranschen är väldigt trendkänslig och att många tillverkare sneglar på modebranschen.

– Det är visserligen ingen som gör en armatur för höstkollektionen eftersom man inte konsumerar lampor som kläder. Vi uppdaterar snarare våra färger vartannat år, säger Tobias och fortsätter.

– 2019 är det naturmaterial som gäller. Trä och glas kommer allra starkast. Vi ser både mörka träslag som valnöt och mahogny samt ljusa träslag som björk, ask och furu. Glaset kan variera i färg, både klart och rökfärgat kommer vi se mycket av, säger Tobias.

Taktila material på framfart

Genuina material som både ser och känns bra kommer vi alltså få se mer av.

– Det ska vara taktila material som känns bra att ta på. Imitationer av exempelvis mässing och brons kommer försvinna, likaså är det högblanka på väg bort.

Tobias främsta kunder är arkitekter, hos dem ser han en tydlig trend.

– Helhetsintrycket har blivit allt viktigare. Ta strömbrytaren som ett exempel. Det är en produkt som inte anses vara superlocksande. Men i dag vill många arkitekter att den ska sticka ut eller höra ihop färg- eller materialmässigt med armaturen.

6 stilsäkra produkter enligt Ateljé Lyktan

Strömbrytare i trä

Ölunds snickeri tillverkar unika skulpturella möbler och inredningar som är skräddarsydda efter kundens önskemål. Snickeriet tyckte att det saknades strömbrytare i trä, så de tog helt enkelt fram en egen.

Spisolini för långa middagar

Andreas Engesviks Bollo-serie är en av Fogias mest välkända profiler. Under 2018 lanserade Fogia Spisolini som är en nytolkning av Bollo. Stolen uppmuntrar till långa, avslappnade middagar där gästerna gärna dröjer sig kvar.

Ogle mini – för flexibel ljussättning

Ogli är en armatur som fungerar både som singel och i grupp. Ogle Mini är det senaste tillskottet i Ogle-serien. En armatur i pressgjuten aluminium som endast mäter 90 mm i diameter. Armaturen kan steglöst vinklas upp till 90° och är vridbar 360°, vilket ger en mycket flexibel ljussättning.

Ateljé Lyktans nya färgpalett

Ateljé Lyktans färgpalett från 1960-talet som präglat deras sortiment under 1960- och 1970-talet. Efter flera decennier av en mer sparsmakad färgskala där vit, grå och svart har dominerat – med några få undantag – presenterar de nu nya färger för större delen av sitt sortiment på interiörsidan.

Svit – en kollektion i björkfaner

Snøhetta är ett internationellt arkitektur- och designföretag. I samarbete med Ateljé Lyktan har de utformat sin första lampkollektion. Svit består av vägg-, bord och golvarmaturer. Lampans taktila kvaliteter betonas av björkfanerens grova yta, helt i linje med den skandinaviska naturen.

Woodlights – åtta armaturer i furu

I samarbete med Ateljé Lyktan har kandidatstudenterna på möbeldesignprogrammet vid Carl Malmsten Furniture Studies, LiU, som slutprojekt formgivit åtta projektarmaturer med furun som grund.

Ämnen

Kategorier


Hager är en ledande leverantör av system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation för installation i bostäder och kommersiella fastigheter.

Det är ett familjeägt företag med mer än 11 500 anställda, tillverkning på 23 platser runt om i världen och kunder i mer än 120 länder. Vi skapar produkter och lösningar, för bostäder och kommersiella fastigheter, som erbjuder sinnesro, säkerhet och välbefinnande för människor i deras dagliga liv.

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige