Pressmeddelande -
Därför är svenskarna skeptiska till det smarta hemmet
Fastighetsbolaget Swebostad satsat på smarta hem-lösningar i sina bostäder och tror på en stark utveckling inom segmentet. Samtidigt uppger majoritet av svenskarna att de inte vill ha fler uppkopplade prylar i sina hem.
I framtiden kommer våra liv förmodligen att assisteras av smarta prylar i större utsträckning än vad de gör i dag. Fast redan i dag hade våra vardagsmorgnar kunnat se ut så:
Du väcks av ditt smarta morgonalarm som meddelar persiennerna att släppa in sol och kaffemaskinen att brygga kaffe. När du kliver upp har temperaturen i din bostad höjts några grader efter nattens svalare sovtemperatur. Spegeln i badrummet ger dig dina kalenderuppdateringar. När du sitter vid frukostbordet frågar du dina smarta högtalare om trafikläget på väg till jobbet. När du lämnar bostaden släcks lamporna och temperaturen justeras samtidigt som dörren går i lås och larmet slås på automatiskt.
Trots att maskinerna kan hjälpa oss med vardagssysslor visar en undersökning från Fastighetsbyrån att svenskarna är skeptiska till det smarta hemmet. I undersökningen uppgav 52 procent att de inte ville koppla upp fler prylar eller produkter i sina hem. Så vad beror svenskarnas skepsis på?
– Jag tror det beror på att det har varit krångligt att bygga ett smart hem. Branschaktörer har varit dåliga på att samarbeta. Alla har byggt egna system som inte pratar med varandra. Z-Wave, Bluetooth 4.x och så vidare är system som inte kommunicerar med varandra och kräver egna appar. Det vore bättre om tillverkarna hade anpassat sig efter Google Home eller Apples Home, säger Lars Bonander, projektutvecklingschef på fastighetsbolaget Swebostad.
Lars har jobbat mycket med smarta hem-frågor under de senaste åren då de bakat in smarta hem-lösningar som styrd belysning, styrning av värme, nyckelfria kodlås och larm som standard i sina bostäder. Swebostad har valt smarta hem-lösningen Coviva som kan byggas ut med fler funktioner om hyresgästen så vill.
– Systemet går att ansluta till Google Home och man kan exempelvis koppla samman övriga funktioner med säkerhetsövervakning från Netamo, säger Lars.
Ett annat av svenskarnas orosmoment kan tänkas vara IT-säkerhet. Vi har tidigare skrivit om cyberattacken som satte stora delar av internet ur balans. Vid den attacken omprogrammerades övervakningskameror, smarta högtalare etcetera och användes för att överbelasta företag, myndigheter och medier.
– Säkerhet är absolut en aspekt i sammanhanget. Man vill ju inte dela med sig av känslig information. Detta har vi tagit med i beräkningarna. Vårt system är tryggt. Det styrs via Coviva-boxen som funkar off grid om man så vill, säger Lars.
När glödlampan introducerades i Sverige för ett drygt sekel sedan möttes den av korsade armar och veckade pannor. Det var inte bara gastekniker som var kritisk till elektrifieringen. Som alltid när det kommer något nytt så finns en oro hos gemene man.
Med samma kritiska blick tror Lars att vi bemöter smarta hem-prylar i dag.
– Men nu när systemen börjar prata med varandra och vi kan få en kontrollpanel över vår bostad, då kan vi plötsligt se nyttan. När vi nu kan se vår energiförbrukning kan vi också börja påverka vår konsumtion av el eller vatten. Den här informationen kan skapa beteendeförändringar, säger Lars och fortsätter:
– Efterfrågan på smarta prylar kommer att öka. Dagens teknik gör att det blir billigare och mer tillgängligt att installera smarta hem. Jag tror vi kommer se mer smarta vitvaror som hjälper oss att handla mat via nätet. Men framför allt tror jag att nästa stora genomslag kommer handla om smarta prylar som hjälper oss med vår energikonsumtion nu när vi måste få en mer hållbar livsstil.
Ämnen
Kategorier
Hager är en ledande leverantör av system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation för installation i bostäder och kommersiella fastigheter.
Det är ett familjeägt företag med mer än 11 500 anställda, tillverkning på 23 platser runt om i världen och kunder i mer än 120 länder. Vi skapar produkter och lösningar, för bostäder och kommersiella fastigheter, som erbjuder sinnesro, säkerhet och välbefinnande för människor i deras dagliga liv.