Pressmeddelande -
Prefabricerade trähus – en framtidsspaning
Kort byggtid, mindre klimatpåverkan och lägre kostnader; det finns flera saker som talar för prefabhus i trä. Alingsåshem har provat metoden och ser stora möjligheter.
– Vi är jättenöjda och kommer säkert att fortsätta bygga i trä, säger projekt- och utvecklingschefen Måns Werner.
Att producera bra bostäder som många människor har råd med har länge varit en utmaning för byggbranschen. I klartext: det finns behov av att pressa priset. En väg att gå är att öka automatiseringen och industrialisera byggandet, inte minst genom prefabricering. Att bygga stora delar av husen i fabrik och sedan montera olika sorters element på plats sparar både tid och pengar.
Ett aktuellt exempel på metoden finns i Alingsås. I september invigde Alingsåshem Pumpan, ett tvåvåningshus vid foten av Nolhaga berg. Det är byggt av prefabricerade trämoduler som till 96 procent är gjorda i fabrik hos Nock Massiva Trähus i Älvängen. Att Alingsåshem valde att satsa på trä är ingen tillfällighet.
– Enligt vårt ägardirektiv ska vi arbeta för att få in massivträ i vår nyproduktion, säger Måns Werner, projekt- och utvecklingschef.
Måns Werner, projekt- och utvecklingschef på Alingsåshem.
– Vi har byggt med prefab tidigare men Pumpan är det första trähuset. Väggarna är gjorda i korslimmat trä som har vitlaserats och är synligt både i trapphusen och i inne i lägenheterna. Det blir en speciell känsla med trä, och dessutom minskar vi vårt klimatavtryck.
Huset består av 26 hyresrätter med så kallade ungdomskontrakt, där upplägget är att den bostadssökande blir erbjuden en lägenhet, och samtidigt får behålla sin plats i bostadskön, mot att man avsäger sig besittningsrätten. När man söker lägenhet får man inte ha fyllt 25 år och man får bo kvar i högst fyra år.
Varje lägenhet är en egen modul som tillverkades på fabrik och sedan monterades på plats. Lägenheterna var alltså helt klara invändigt när de kom till Alingsås. Det som återstod var bara att isolerade huset utvändigt, sätta på fasaden (som består av skiffermönstrad fibercement) och lägga tak.
– Det innebar att byggtiden kunde kortas och även att huset var mer väderskyddat under uppförandet, säger Måns Werner. Hela processen var väldigt smidig och vi är jättenöjda med slutresultatet. Detta var säkert inte sista gången vi bygger på det här sättet.
Nock Massiva Trähus ägnade sig från början åt att platsbygga hus, men började för snart tio år sedan tillverka i fabrik. Vd:n Örjan Landström beskriver korslimmade träelement som synnerligen väl lämpade för industriproduktion – antalet komponenter är färre än när man bygger med träregelstomme, vilket gör processen snabbare – och kan konstatera att man ligger rätt i tiden.
– Intresset för träbyggnation ökar kraftigt, säger han. Det gäller såväl byggherrar som beställare och byggbolag. Och även på vår leverantörssida. Vi köper huvuddelen av vårt CLT-material (cross-laminated timber) från Österrike, men nu dyker det upp fler svenska tillverkare.[pull right-breakout image]
Hela 96 procent av arbetet med det färdiga huset sker alltså i fabriken i Älvängen. De färdiga lägenhetsmodulerna innehåller till exempel kanalisation och säkringsskåp, så att det enda som återstår är att ansluta elen till det inkommande nätet. Alla elarbeten utförs av inhyrda experter på plats i Nocks fabrik.
– De finns med under hela tillverkningen, säger Örjan Landström.
Örjan Landström, VD på Nock Massiva Trähus
Han konstaterar att företaget, och dess del av husbranschen, står inför vissa utmaningar på elsidan. Eftersom träprefab är ganska nytt finns inte alltid anpassade produkter.
– Det mesta är anpassat efter hus byggda i betong- eller träregelstomme, eller att installationerna ska platsbyggas. Om du jämför med bilbyggande, så behöver vi ibland jobba på ett sätt som är jämförbart med att Volvo klipper kablarna på bilarna på plats hos sig.
Han fortsätter:
– Eftersom vi vill hålla så hög prefabgrad som möjligt vill vi kunna montera färdiga kabelinstallationer och slippa klippa och anpassa. Så det finns absolut potential för effektivisering. Vi hoppas att leverantörer förädlar produkter så de passar till det vi tillverkar.
Örjan Landström hoppas och tror, föga förvånande, på att vi är i början av ett skifte i byggbranschen. Hårdare utsläppskrav gör att framtiden i högre utsträckning än i dag kan stavas trä.
– Många byggherrar kommer, om än motvilligt, att behöva titta på alternativ till betong, säger han. Det finns fortfarande mycket okunskap och missuppfattningar om byggande i trä, men tiden talar för oss.
Läs hela rapporten
I vår rapport ”Prefabricerat byggande – krafttag för bättre resultat” belyser vi de utmaningar branschen brottas med. Vi har intervjuat experter som hävdar att byggbranschen kommer tvingas att automatisera, digitalisera och industrialisera byggprocessen. Med rätt förutsättningar kan prefabricering inom byggsektorn ge liknande resultat som det vi ser inom fordonsindustrin i dag. Vi rekommenderar att du är väl påläst inför denna kommande förändring. En bra början är att klicka på länken nedan och läsa rapporten.
Ladda ner ”Prefabricerat byggande – krafttag för bättre resultat”
Ämnen
Kategorier
Hager är en ledande leverantör av system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation för installation i bostäder och kommersiella fastigheter.
Det är ett familjeägt företag med mer än 11 500 anställda, tillverkning på 23 platser runt om i världen och kunder i mer än 120 länder. Vi skapar produkter och lösningar, för bostäder och kommersiella fastigheter, som erbjuder sinnesro, säkerhet och välbefinnande för människor i deras dagliga liv.