Gå direkt till innehåll
Hemma hos Arkitekten Andreas Martin-Löf

Blogginlägg -

Hemma hos Arkitekten Andreas Martin-Löf

Andreas Martin-Löf är en av Sveriges stjärnarkitekter. För Hager Magasin berättar Andreas om hur han hittade tillbaka till arbetsglädjen och om strömbrytarens betydelse när det kommer till rummets upplevelse.

Hans arkitektkontor har nischat sig mot det övre segmentet av marknaden för nyproducerade bostäder. Kontoret ligger bland annat bakom utformningen av lyxlägenheterna i de fjorton översta våningarna i Karlatornet i Göteborg. Det ligger också bakom lägenhetsutformningarna i det som kallats Sveriges dyraste bostadsrättsförening, Continental apartments i centrala Stockholm. För den stora massan är Andreas Martin-Löf kanske mest känd från SVT-produktionen Hemma hos arkitekten.

Efter flera års högkonjunktur med allt större och fler jobb kände Andreas att han slog knut på sig själv rent konstnärligt. Stress föder sällan bra arkitektur så han ville skala ned. Så när inbromsningen i konjunkturen nådde bostadsmarknaden 2017-2018 fick Andreas en välbehövlig paus.

– Då kände jag mig rätt slutkörd. Mitt arkitektkontor blev allt större och tempot ökade hela tiden. Tricket när man är stressad som arkitekt är att upprepa lösningar istället för att nyfiket utforska nya, jag gillar inte när det blir modellen så jag tröttnade.

Så efter att ha gått på högvarv ett par år började jobben sina och Andreas kunde äntligen trappa ned på tempot. Under den här perioden fick Andreas erbjudande om att ta över plan tre och fyra i fastigheten där hans befintliga kontor vid Norr Mälarstrand låg. De nya utrymmena utgjordes av 420 kvadratmeter som inte varit renoverade sedan 1970-talet. Eftersom det mojnat lite med uppdrag kunde Andreas fokusera på renoveringen. Det hela blev ett andrum där han kunde hämta ny inspiration.

– Jag brukar ibland säga att vi ritar i transitional style på kontoret. Det är samtida arkitektur med influenser från historien – ofta från projektens omedelbara kontext.

Så jag bestämde mig för att titta noga på husets originalinredning, detaljer och ritningarna från 1936. Där hittade jag fem material att jobba med, säger Andreas.

Han fann gamla handdukstorkar i nickel, tamburdörrar i alm, ett grått originalfönster i källaren, en smutsgul färg och två sorters svensk marmor. Tillsammans utgjorde dessa återfunna material en alldeles ny palett.

– Det här var ett helt nytt spår för mig. Att jag lyckades kläcka ett nytt uttryck, det var kul, säger Andreas och fortsätter:

– I trapphuset hittade jag sådana där gamla svarta strömbrytare med röd knapp på. Den strömbrytarserie som föll nära till hands att använda var berker 1930 i svart porslin. Det är en produkt som tar avstamp i 1930-talet och samtidigt visar på en ny riktning – kvalitet i materialet som för mig är diskret lyx.

För dig som en av Sveriges främsta arkitekter, hur viktigt är utseendet på strömbrytare och eluttag?

– När strömbrytarna kom till världen designades de med en otrolig omsorg. Därefter följde en period då de bara var självklarheter man skulle ha. Trenden som nu är tillbaka är att de ska var formgivna på ett fint sätt. Personligen tycker jag det är roligt att berker finns i porslin, vilket ger en taktil känsla till rummet. Jobbar man med inredning så har material en stor betydelse när det kommer till upplevelsen av rummet. Därför tycker jag att strömbrytaren är en viktig del av ett hem.

Alla strömbrytare hos Andreas kan dimmas. För att slippa dra så mycket kablar och göra åverkan i väggarna valde Andreas att koppla ihop allting med quicklink. Belysningen kan också styras via coviva appstyrning.

– I ett så här stort hem och kontor behöver man intelligent styrning. Det går inte att springa runt för att tända och släcka i alla rummen.

De två våningarna på Kungsholmstorg 1 är nu helt färdigställda. De övre 210 kvadratmetrarna har blivit kontor och de nedre 210 kvadratmetrarna utgör Andreas bostad. När vi gör intervjun sitter Andreas avslappnad i sitt vardagsrum.

– Att ha bostad och kontor så nära varandra har sina för- och nackdelar. Visst kan det vara så att jobbet kommer lite för nära. Men jag tycker att det skapar en närhet till vila och avskildhet som är behaglig. Jag kan ta på mig en t-shirt på morgonen och om det är ett viktigt möte på eftermiddagen kan jag gå hem och ta på mig skjorta, säger Andreas och adderar.

– Att ha närhet till jobbet är praktiskt. Förr i tiden bodde bagarens familj ovanför bageriet och skomakaren ovanpå sitt skomakeri. Mitt företag jobbar i dag mycket med privata hem så att enkelt kunna visa upp sitt hem kan vara ganska bra i mötet med presumtiva beställare. Mina hem har alltid varit en experimentverkstad för nya arkitektoniska idéer. Det blir en sorts korsning av hem, showroom och kontor, avslutar Andreas.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Relaterat innehåll

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige