Gå direkt till innehåll
Personskyddsbrytare räddar liv
Personskyddsbrytare räddar liv

Blogginlägg -

Personskyddsbrytare räddar liv

Högre säkerhet, enklare felsökning och bättre elanläggning för en liten merkostnad. Ja, allt talar för personskyddsbrytare och därför ökar också efterfrågan för varje år. 

Att använda jordfelsbrytare är inget nytt. Idag är alla uttag i nybyggda hem och bostäder skyddade med jordfelsbrytare. En jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt om till exempel en apparats hölje skulle bli spänningsförande och minskar därmed risken att någon skadas av el. Detta gör den till en viktig säkerhetsfaktor i ett hem. En personskyddsbrytare är en kombination av jordfelsbrytare och dvärgbrytare i en produkt.

Säkra upp varje grupp för sig

Den stora skillnaden är att med personskyddsbrytarna kan man säkra upp varje grupp separat inom elanläggningen. Om man bara har en jordfelsbrytare så slocknar all el i hela huset om det kommit in fukt i ytterbelysningen. Det här kan ge konsekvenser som t.ex. att all mat i kyl och frys förstörs eller att hemlarmet slås ut. Med personskyddsbrytare i anläggningen så händer inte detta. Får du fel på en elkälla så slocknar bara just den gruppen. Det här ger också stora fördelar för elektrikern när en anläggning ska felsökas.

Bättre och säkrare elanläggning

Dagens ökade krav på komfort och bekvämlighet i svenska hem ställer allt större krav på elanläggningen. Då är viktigt att man ser till att elanläggningen anpassas till dagens el-användning. Allt fler väljer att genomgående ha personskyddsbrytare i sin elanläggning och rekommendationen är att man åtminstone prioriterar att skydda felkällor där det kan komma in fukt så som kyl och frys, badrum, ytterbelysning, etc. Med personskyddsbrytare får man en bättre och säkrare elanläggning till en liten merkostnad.

Fördelar

Med personskyddsbrytare i anläggningen får man faser och neutralledare tydligt och strukturerat uppdelade. Detta ger en tydlighet och en högre tillgänglighet i anläggningen. En lekman ser genast vilka funktioner som hör ihop och kan aktivera strömkretsarna igen efter en kortslutning eller överbelastning.

Exempel när man bör använda personskyddsbrytare

Rekommendationen är att man åtminstone prioriterar att skydda felkällor där det kan komma in fukt så som kyl och frys, badrum, ytterbelysning, uttag utomhus, pool, golvvärme, etc. Exempel på produkter som är lämpliga att skydda med 4-polig personskyddsbrytare är trefasprodukter som t.ex. bubbelpool, värmare och kraftuttag samt vedklyvar och kompressorer, motorer, maskiner i garage eller verkstad. 

När det gäller personskyddsbrytare 3x1+N så är de lämpliga att lägga t.ex. tvättstugan på dessa då man kan lägga tvättmaskinen på en fas, torktumlare på nästa fas samt belysning på tredje fasen.


Säkerhet

Säkra hem och arbetsplatser är viktigt och något som bör prioriteras högt. Vad händer om en hårfön faller i vattnet? Om du är stressad, kan du lätt glömma något, till exempel att hårfönen fortfarande är kvar i uttaget. Ett stänk vatten, du halkar och… Med en installerad personskyddsbrytare händer inget! Personskyddsbrytaren bryter kretsen inom några millisekunder. Den skyddar personer samt känsliga elektriska apparater mot farlig beröringsspänning. Kombinationen för skydd mot jordfelsströmmar och överströmmar är en teknisk lösning för fördelningar och mindre centraler där selektivitet vill uppnås. Målet är att om det händer, händer inget!

Sortiment

Personskyddsbrytarna finns för 1-fas och 3-fas uttagsgrupper. Välj mellan B- eller C-karakteristik, 30mA för personskydd eller 300mA för brandskydd och brytförmåga 6kA eller 10kA samt snabbanslutning (Hagers quickconnect) eller skruv. Personskyddsbrytarna finns som 2 eller 4-poliga men även modeller med 3x1-polig+N (Hager har denna lösning), tre enpoliga brytare för tre 230 V AC-kretsar med en jordfelsbrytare som säkrar alla tre kretsar samtidigt, för närvarande den mest kompakta lösningen på marknaden.

Lämpliga användningsområden:

 • Badrum
 • Ytterbelysning
 • Utomhus vägguttag (ex gran)
 • Uttagsgrupper
 • Kyl/Frys
 • Pool utomhus
 • Golvvärme

Funktioner:

 • Kombinerad dvärgbrytare och jordfelsbrytare, man ser enkelt vilken grupp som utlösts, antingen av överlast, kortslutning eller jordfel.
 • Optisk indikering vid jordfel
 • Litet omfång sparar plats
 • Löser inte lika lätt ut
 • Tydligt med nollan

Bloggen hittar du här

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Relaterat innehåll

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige