Blogginlägg -
Precis som Alfons Åberg
I morgon, på måndag, eller nästa månad då ska ni få se! Är du som jag? Det vill säga att du faller för frestelsen att skjuta upp saker som känns lite jobbiga. Det behöver givetvis inte vara jobbrelaterat utan kan handla om att förändra livsstil, kost, motionsvanor, familjesituationen eller helt enkelt om att bryta en dålig vana.
Det finns studier som visar att vi blir avbrutna var elfte minut i jobbet och att det tar 25 minuter att återgå till den ursprungliga uppgiften, om vi överhuvudtaget återupptar den. När vi multitaskar blir vi ofta intensiva, men inte effektiva, eftersom vi fastnar i detaljer i stället för att se helheten (läs mer om detta på "Hantera din tid effektivt – del 1").
Att jobba med flera projekt och uppgifter samtidigt ger oss en ursäkt och möjligheten att skjuta saker på framtiden. Det är ett beteende som drivs på av omedelbar tillfredställelse. Alla de möjligheter som finns i form av teknik och informationskällor driver på fenomenet ytterligare. Smartphones och paddor har skämt bort oss med omedelbar tillfredsställelse, och allt är mer eller mindre ett klick bort.
Jag kommer att tänka på Alfons Åberg, jag ska bara, som han ofta säger. Detta är också ett uppskjutande beteende. Det finns ett fint ord för det: prokrastinering. Inom kognitiv beteendeterapi innebär prokrastinering vanemässig och kontraproduktiv senareläggning av planerade handlingar trots vetskap om att det kan leda till negativa konsekvenser.
Om du känner till TED Talks kanske du känner till Tim Urban och hans blogg Wait But Why. Han är expert på att skjuta saker på framtiden och vet mycket väl att det inte är ett beteende som lönar sig på lång sikt. Kika gärna på detta underhållande och bejublande Ted Talk ”Inside the mind of a master procrastinator”.
De flesta som prokrastinerar blir faktiskt klara i tid och en del behöver pressen för att prestera och fokusera på uppgiften. Beteendet bidrar ofta till att resultatet blir sämre eftersom man lägger mindre tid på finjusteringar. Den här krönikan till exempel, skriver jag den dagen då den måste vara inlämnad. Så kontentan av det här är att se över sina vanor och se till att sluta skjuta upp saker till sista minuten. Hitta din väg till framgång redan i dag, eller kanske inom en snar framtid i alla fall …
Johan Ran
Head of Marketing & Communication