Gå direkt till innehåll
berker 1930 Rosenthal under tillverkning
berker 1930 Rosenthal under tillverkning

Blogginlägg -

Tillbaka till framtiden - med serie berker 1930!

Även nu, 80 år efter sin storhetstid, är Bauhaus fortfarande en faktor med starkt inflytande i designvälden. Även om man inte medvetet påverkas av det som designer, finns det alltid i bakhuvudet. Bauhaus var en skola för konsthantverk, formgivning och arkitektur i Tyskland 1919-1933. Skolan har haft stort inflytande på modern konst och arkitektur samt kan ses som en föregångare till funktionalismen. Den huvudsakliga inriktningen var arkitekturutbildningar, men den hade även avdelningar för utbildning inom konst. 

Huvudbyggnaderna i Dessau skadades under andra världskriget och var i dåligt skick fram till 1970-talet då de reparerades av den östtyska staten med start 1976. Under 2000-talet följde en omfattande restaurering. Allt har återskapats i en form som är helt trogen originalet. Omfattande renoveringsarbete har genomförts och inget har lämnats åt slumpen.

I ett glasskåp i källaren ligger en sällsynt kvarleva av byggnadens storhetstid, ett runt glashölje till en strömbrytare och precis bredvid ligger själva strömbrytaren. Strömbrytaren hade suttit i direktörens kontor och var båda daterade 1926 med ordet ”Licht” (ljus) ingraverat på tryckknappen av vit plast. Dess tillverkare? Berker från Schalksmühle. Således kommer det kanske inte som någon överraskning att det efter nästan 80 år återigen, installerades strömbrytare och vägguttag från Berker på direktörens kontor.

Berker 1930 porslin i samarbete med Rosenthal

Bauhaus lever som sagt och den Bauhausinsprirerade serien 1930 finns även i Rosenthalporslin som matchar bordsservisen TAC som är designad av Bauhausdirektören Walter Gropious. Serien berker 1930 porslin gjord av Rosenthal sammanför två unika företag. Båda med en lång historia av att ständigt söka efter en produkt- och designfilosofi utan kompromisser.

Serie berker 1930 finns givetvis också i plast

Berker and Bauhaus delar inte bara födelseår (1919), utan även samma passion för samspelet mellan form och funktion. Idag, hittar du därför både tidlösa klassiker som radikalt samtida produkter i den Bauhaus-inspirerade berker 1930-serien. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Relaterat innehåll

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige