Gå direkt till innehåll
Familj skapar Sveriges modernaste ekohus

Nyhet -

Familj skapar Sveriges modernaste ekohus

Det tog fyra år för familjen Hallström att färdigställa sitt radhus från 1960-talet till ett modernt och energieffektivt ekohus. Nu är de inne på renoveringsprojekt nummer två som ska bli Sveriges modernaste ekohus.

När familjen Hallström skulle renovera köket i Vallentuna-radhuset från 1960-talet bestämde de sig för att göra det så miljövänligt som möjligt. Anders Hallström, som till yrket är miljökonsult, hade blivit inspirerad av hållbarhetsprojektet One Tonne Life* och ville se hur miljövänlig hans familj kunde bli, bara de lade manken till.

Anders Hallström

Så, när det nya hållbara köket var på plats beslutade familjen att ge sig på en totalrenovering som skulle förvandla radhuset till ett energismart ekohus.

– Vi gjorde en ekorenovering, det är ingen certifiering eller vedertagen standard. Man får själv bestämma vad man väljer att läsa in i begreppet, säger Anders och fortsätter:

– I korta drag skulle jag säga att en ekorenovering innefattar energi- och vattenbesparande åtgärder samt naturliga material.

Insatserna gav frukt

Familjen tog rum för rum och lärde sig om materialval, tekniker och produkter längs resans gång. När renoveringen var klar hade familjen lyckats minska energiåtgången för uppvärmning från 84 till 29 kilowattimmar per kvadratmeter, samtidigt som huset blivit 20 kvadratmeter större.

Baksidan på radhuset i Vallentuna

Energieffektiviseringen möjliggjordes med hjälp av tilläggsisolering och byte från ett vattenburet värmesystem med radiatorer till golvvärme. Innan renoveringen hade huset en luft-luftvärmepump som byttes mot en luft-vattenvärmepump. Den direktverkande elen togs bort och en duschvärmeväxlare installerades. Huset fick också solceller på taket och ett coviva-system. Coviva är Hagers lösning för smarta hem, speciellt anpassad för renovering för smart styrning av belysningen.

– Att slippa jaga lampor att släcka var skönt. Det var en bekväm åtgärd, men framför allt sparade det energi, säger Anders.

Trots all möda och smarta energisparande lösningar, beslutade de att ge sig på ett nytt renoveringsprojekt. Barnen hade blivit äldre och familjen behövde helt enkelt ett större hus. Tre kilometer från radhuset i Vallentuna hittade de ett 270 kvadratmeter stort fristående hus, även det från 1960-talet.

Ett ekohus med smarta lösningar

Det första huset såg familjen som ett testprojekt för att sedan kunna bygga Sveriges mest moderna ekohus. Och för att fullfölja målet beslutade de sig att börja från grunden. På den oisolerade bottenplattan, som många hus från 1960- och 1970-talet vilar, installerades en separat ventilation. Detta för att undvika fuktproblem. Numera har huset golvvärme och ett FTX-aggregat, det vill säga från- och tilluftsventilation med värmeväxlare som ser till att huset får bra inomhusmiljö och blir energieffektivt.

Trots att familjen Hallström ville skapa ett ekologiskt hus, skulle det få en modern prägel.

– Många andra som bygger ekologiskt tittar bakåt i tiden och exkluderar både modern teknik och design. Vi ville skapa Sveriges modernaste ekohus. Vi har bytt ut all el mot säkra nya dragningar och har ett toppmodernt elskåp, säger Anders och fortsätter:

– Säkerhet är en viktig del i en ekorenovering och det senaste inom elsäkerhet går hand i hand med ett modernt ekohus.

Driftsättning av det nya elskåpet från Hager.

Det smarta hemmet bygger på ett KNX-system från Hagers domovea med strömbrytare från Berker-serien. Strömbrytarna går att programmera på olika sätt: exempelvis för att tända och släcka viss eller all belysning samtidigt. Temperatur, ljudsystem, kameror, städrobotar och andra smarta prylar kan också styras med domovea.

– Vi är inte där ännu, eftersom vi inte är klara med alla installationer, men så småningom kommer vi kunna röststyra allting med hjälp av Google Home, säger Anders.

Klara till våren 2021

Efter två års renovering återstår fortfarande en del projekt som blivit förskjutna på grund av covid-19.

Det som är kvar på huset nu är en ny bergvärmepump, solceller, nytt badrum, trädgården och eventuellt en carport. Anders uppskattar att de kommer vara klara med renoveringarna någon gång under våren 2021.

Därefter planerar familjen Hallström att bo kvar i huset och inte göra fler renoveringsresor.

– I alla fall inte i huset där vi bor. I så fall blir det ett företagsprojekt, säger Anders.

Du kan följa kan följa projektet på www.econowhouse.se samt på instagram.

5 steg till en ekorenovering

  1. Satsa på naturliga material som är lättskötta, har lång livslängd och är så gott som underhållsfria.
  2. Välj ekologisk väggfärg. Undvik billiga alternativ som belastar miljön, exempelvis när penslar sköljs i handfat.
  3. Investera i ett modernt och säkert el- och ventilationssystem som håller länge.
  4. Titta på vad du kan göra för att minska energiförbrukning och uppvärmning. Är du osäker på hur du ska gå tillväga så är en energiinspektion en bra start.
  5. Undersök om fastigheten lämpar sig för att installera solceller.

*One Tonne Life
I det internationellt uppmärksammade pilotprojektet One Tonne Life lyckades testfamiljen Lindell under ett halvår minska koldioxidutsläppen med mer än 80 procent jämfört med en svensk ”normalfamilj”.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Relaterat innehåll

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige