Gå direkt till innehåll
Innovationer för hållbarhet är avgörande i kampen mot miljöhot. Fyra grundprinciper för hållbar innovation diskuteras av internationella experter i en panel organiserad av Hager.
Innovationer för hållbarhet är avgörande i kampen mot miljöhot. Fyra grundprinciper för hållbar innovation diskuteras av internationella experter i en panel organiserad av Hager.

Blogginlägg -

Hållbara innovationer: Fyra principer som driver utvecklingen framåt

Innovationer för hållbarhet är vår generations största utmaning. Och vi måste agera snabbt – miljöfrågor som global uppvärmning, ökat avfall eller minskad biologisk mångfald är problem som växer för varje dag. Upptäck de fyra grundprinciper som ligger till grund för hållbar innovation. En panel av internationella experter diskuterade dessa frågor under ett samtal initierat av Hager.

Hur kan vi driva på innovation för en mer hållbar värld? Är vi kanske bara en innovation från framgång?

Baserat på insikter från internationella experter har man identifierat fyra viktiga principer för att få hållbara innovation att fungera på global nivå. I videon nedan delar experterna med sig av mer detaljerade förklaringar, exempel och insikter om dessa principer.

Titta på hela videon för att få insikter från en expertpanelen:

Fyra principer som ligger till grund för hållbara innovationer:

Princip 1: Innovation är mer än bara teknik.

Princip 2: Hållbara produktlösningar måste utformas på ett inkluderande och användarfokuserat sätt.

Princip 3: Innovation för hållbarhet innebär att bryta vanor och förändra kulturen.

Princip 4: Innovation handlar om samarbete.

Några praktiska exempel från vårt föredrag illustrerar hur dessa principer tillämpas och korsar varandra. Framgång är möjlig om vi håller dessa i åtanke och arbetar för att förverkliga dem.

Cirkulär ekonomi: omprövning av produkters livscykel och design
Att skapa en cirkulär ekonomi är inte en ensam strävan utan kräver samarbete mellan individer, företag, samhällen och andra aktörer. Tekniska framsteg spelar en avgörande roll, till exempel när det gäller återvinningsmetoder eller utveckling av miljövänliga material.

För att resurser och produkter ska vara hållbara måste vi dock ändra våra processer så att det blir enklare att demontera och reparera produkter. Detta koncept gäller även för byggnader. I dessa måste vi undersöka livscyklerna för alla komponenter för att maximera resursutnyttjandet. Verktyg som Eco Product Passports underlättar detta tillvägagångssätt. Viktigt att notera är att cirkulära lösningar bara fungerar om människor tar till sig dem. Därför måste vi utforma lösningar som människor vill använda och involvera dem aktivt i resan.

Energiomställning: möjliggöra ett brett införande av teknik
Tekniska innovationer spelar en central roll i energiomställningen och omfattar energilagringssystem, förnybar energi och dubbelriktad laddning. Detta kommer att möjliggöra en mer flexibel användning av förnybar energi. Hur framgångsrika dessa tekniker blir beror dock på bredare faktorer.

För att uppmuntra ett utbrett införande måste vi tillhandahålla rätt incitament, införa regler som främjar användningen och göra dessa tekniker tillgängliga och överkomliga för alla. Detta kräver samarbete mellan företag, energileverantörer, samhällen, stater, länder och hela kontinenter. Lika viktigt är det att främja en kollektiv vilja att ta till sig dessa innovationer och anpassa livsstilen för en framgångsrik energiomställning.

Social innovation för bättre hälsa
När covid-19-pandemin var som värst i Togo engagerade en offentlig innovationsprocess befolkningen i snabb problemlösning. Hackathonet #TousContreCorona visade på kraften i social innovation och övervann utmaningar som begränsad tillgång till internet. Samarbetet ledde inte bara till en stabilare hälsosituation utan också till ökat självförtroende bland de unga, vilket ledde till minskad emigration. Genom att värdesätta den allmänna opinionen och visa upp landets kreativa förhållningssätt ingav initiativet hopp om en mer innovativ framtid.

Titta på hela videon för att få insikter från en expertpanel med:

Stefanie O'Gorman, chef för hållbar ekonomi på Ramboll

Claudia Lüling, hållbarhetskonsult på Werner Sobek AG

Jeanne Forget, Managing Director Tyskland (tidigare: Group Vice President Corporate Strategy på Hager Group)

Sandra Fernholz, chef för social påverkan och hållbarhet på Hype Innovation

Lucia Corsini, MEng, MA, Ph.D., akademiker, konsult och utbildare som för närvarande föreläser i Product Design Engineering vid Brunel University i London och arbetar som konsult för IfM Engage (University of Cambridge).

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Johan Sund­vall

Johan Sund­vall

Hållbarhetsansvarig 0734 13 83 31
Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26

Relaterat innehåll

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige