Gå direkt till innehåll
Infällda FW-kapslingar (t.ex. VOLTA) innehåller nu återvunnen plast, särskilt från gamla kylskåp.
Infällda FW-kapslingar (t.ex. VOLTA) innehåller nu återvunnen plast, särskilt från gamla kylskåp.

Pressmeddelande -

Hållbar utveckling i framkant: gamla kylskåp omvandlas till FW-kapslingar

Kampen mot klimatförändringar har varit stora samhällsutmaningar under många år. Plast - symbolen för den ekologiska krisen - är kärnan i dessa problem. I Europa produceras 65 miljoner ton plast varje år, men endast 27 miljoner samlas årligen in, varav 31% återvinns, resten skickas till avfallsförbränning eller blir begravda. 

Hager har, i ljuset av dessa utmaningar, nu i över tio år utvecklat initiativ för att minska eller återanvända plastavfall som genereras i dess injektions- och extruderingsprocesser. Dessa initiativ inkluderar återvinning, externa processer för återbruk samt effektiviseringar av produktionen. 

År 2018 startades ett pilotprojekt med cirkulär ekonomi, målet var att istället för att använda nytt råmaterial, använda WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) återvunna material.

De två plastdelarna som valdes för detta pilotprojekt är inte synliga och har få tekniska begränsningar: infällnadslådan för att möjliggöra den infällda kapslingen är gjord av ljusgrå polystyren* och hållaren för noll- & jordblock av svart polykarbonat **, båda är vanligt förekommande i de olika kapslingarna från Hager. 

För att uppnå målet vände sig avdelningen för hållbar utveckling på Hager till miljöorganisationen ESR för att få hjälp då de är mycket kunniga inom WEEE-återvinning och organiserar insamlingar och återvinning av avfallsmaterial för elektrisk och elektronisk utrustning. 

"Nu tillverkas alla våra infällda kapslingar med återvunnen polystyren, och sedan april 2019 används polystyren från gamla kylskåp i tillverkningen vilket innebär att de nu innehåller 33% återvunnen plast." säger Joakim Albrektsson, Supply Chain- och Kvalitetschef på Hager i Sverige. 

Guntram Kerschowski, plastbearbetningsexpert på Hager, tillägger: "Vår årliga konsumtion av återvunnen polystyren är mer än 200 ton, vilket gör att vi därmed kan minska vår miljöpåverkan med 284 ton CO2 / år." (eller 284 Paris-New York tur-och returflyg).

Hager har framtida ambitioner på att utvidga användningen av återvunnet plast från konsumtionsprodukter, idealiskt hämtade från WEEE. "Målsättningen för Hager är att införa tydliga mål för för att främja användningen av återvunnet material, potentiellt med start i designen av vissa unika delar." avslutar Joakim Albrektsson. 

Delar som används i pilotprojektet:

* Infällnadslåda för att möjliggöra infästning är gjord av ljusgrå polystyren.

** Hållare för noll- & jordblock är i svart polykarbonat

Ämnen


Specialist på elinstallationer för bostäder och kommersiella byggnader.
Hager Group är en ledande leverantör av system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation för installation i bostäder och kommersiella byggnader. Med 11,400 anställda, komponenter och lösningar som produceras i 23 produktionsenheter över hela världen och kunder i fler än 120 länder, har gruppen en årlig omsättning på  ca 1,9 miljarder EUR (2017).

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Relaterat innehåll

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager

Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige