Gå direkt till innehåll
Blixtar kan skada laddboxen, vad säger elinstallationsreglerna om skydd mot överspänningar?
Blixtar kan skada laddboxen, vad säger elinstallationsreglerna om skydd mot överspänningar?

Pressmeddelande -

Ska publika laddboxar skyddas med överspänningsskydd?

I morgon upphör upphävningsdatumet för utgåva 3 av elinstallationsreglerna att gälla. I utgåva fyra, som nu gäller, kan man läsa tillägget om publika laddboxar och överspänningsskydd. Betyder det att publika laddboxar ska utrustas med överspänningsskydd för att skydda dem mot blixtnedslag? Vi ställde frågan till experterna.

I Sverige har vi generellt mellan 5-20 åskdagar per år. På västkusten, som är ett av Sveriges åsktätaste områden, kan man förvänta sig uppåt 100 000 blixtnedslag på ett år.

Skyddsåtgärder mot naturens krafter
Blixten innehåller som bekant väldigt mycket energi. En blixturladdning kan innehålla strömmar upp till 200 000 A, denna överspänning kan orsaka betydande skador på både hem och kommersiell elektronisk utrustning. Därför finns risk att laddboxar skadas vid rejäla oväder. Men det finns skyddsåtgärder.

– För att förhindra skada på laddboxen bör ett överspänningsskydd klass 2 installeras vid laddboxen för att skydda den, säger Mikael Hylander, produktchef på Hager.

En del elbilar är utrustade med ett skydd mot överspänningar, trots detta rekommenderas att man inte laddar sin elbil vid åskväder.

– Ett överspänningsskydd är en billig försäkring som skyddar bil och laddbox mot överspänningar orsakade av blixtar. Vill man vara 100 procent säker är rekommendationen att dra ur laddkabeln då det blixtrar, säger Mikael.

Allt fler försäkringsbolag noterar blixtrelaterade skador på laddboxar. Många av dessa skador hade kunnat undvikas om laddboxen skyddats av ett överspänningsskydd.

Så säger Elinstallationsreglerna
I maj 2023 släpptes utgåva 4 av Elinstallationsreglerna. Där hittar man bland annat ett tillägg för fordonsladdning. Uppvävningsdatumet för utgåva 3 inträffar 2024-05-08. Innebär detta att man nu ska säkra publika laddboxar med överspänningsskydd? Vi ställde frågan till Joakim Grafström, teknisk expert på Svensk Elstandard.

– Ja, enligt SS 436 40 00, avsnitt 722.443.4 ska inkopplingspunkter som är tillgängliga för allmänheten skyddas mot transienta överspänningar, säger han.

Mikael Hylander på Hager fyller igen:

– Det är viktigt att poängtera att både publika och offentliga laddboxar bör utrustas med bra överspänningsskydd. Är blixten kraftig och slår ned tillräckligt nära räcker det dock inte med ett överspänningsskydd, säger han avslutningsvis.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.

Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26

Relaterat innehåll

Witty Solar använder el från fastighetens solcellsanläggning. Genom att kombinera laddboxen med energihanteringssystemet Flow minskar beroendet av köpt el.

Tekniken som gör att svenskarna kan ladda med solel

Intresset för förnybara energilösningar är stort, inte minst hos villaägare som vill minska de höga elkostnaderna. Samtidigt rullar allt fler elbilar på vägarna. Nu lanserar Hager en lösning som kombinerar elbilar med solkraft.

Hager och Monta i samarbete för enklare publik laddning

Hager och Monta i samarbete för enklare publik laddning

Hager lanserar en publik laddbox med Plug and Charge och krokar arm med Monta för att ansluta laddboxen till Monta. Detta förenklar användning, prissättning, tillgänglighet och transaktioner för elbilsanvändare.

Vattentester i labb säkerställer att tätningar och kapslingen är redo för oväder.

Så höjer Hager elsäkerheten ytterligare i Sverige

Varje år skadas cirka 100 personer i elolyckor i Sverige. Två till tre av dessa omkommer av sina skador. – Därför gör vi vårt yttersta och testar våra elsäkerhetsprodukter i riktigt tuffa miljöer, säger Mikael Hylander som är produktchef på Hager.

Många sommarstugor är extra utsatta för onödiga elolyckor. Vanliga fallgropar är el som dragits själv där felkopplingar kan leda till rejält med ström genom kroppen om man har otur.

Experten tipsar: Så säkrar du sommarhuset inför semestern

Våren är här och med det öppnar många sommarstugan för säsongen. Det de flesta inte vet är att många fritidshus har fel som i värsta fall kan leda till farliga olyckor. Elrelaterade bränder utgör hela 25 procent av alla brandincidenter i bostäder, och ofta är våra fritidshus extra utsatta. Mikael Hylander, produktchef på Hager, delar med sig av sina bästa tips och råd till landets alla sommarhusäg

Bränder orsakade av laddbara produkter ökar. Med ljusbågsdetektorer hade många av dessa olyckor kunnat undvikas. Nu rekommenderar Elinstallationsreglerna att utrymmen med sovplatser ska skyddas med ljusbågsdetektorer.

Ny rekommendation: ljusbågsdetektor i sovrum

Utgåva 4 av Elinstallationsreglerna rekommenderar nu användning av ljusbågsdetektorer i utrymmen med sovplatser för att minska brandriskerna. Experten Mikael från Hager förklarar att AFDD ger säkert brandskydd genom att upptäcka ljusbågar som kan orsaka eldsvåda. Kombinera det med en jordfelsbrytare för optimal säkerhet och trygghet.

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager

Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige