Gå direkt till innehåll
För att kunna göra säkrare förbindningar med tryggare anslutningar utvecklades snabbanslutningstekniken Quickconnect av Hager 2005.
För att kunna göra säkrare förbindningar med tryggare anslutningar utvecklades snabbanslutningstekniken Quickconnect av Hager 2005.

Pressmeddelande -

Snabbanslutande säkringar vinner mark

Snabbanslutningstekniken Quickconnect tar marknadsandelar. I dag utgör QuickConnect 68 procent av Hagers försäljning av dvärg- och jordfelsbrytare. Affärsutvecklaren Niklas Melin tror att den positiva utvecklingen hör ihop med att tekniken är säkrare, snabbare och mer ekonomisk för elektrikern.

I dag sitter det dvärgbrytare i majoriteten av Sveriges elcentraler, men monteringstekniken är inte optimal ur ett säkerhetsperspektiv.

– Har du 13 säkringar på en rad i elcentralen måste du använda din skruvmejsel eller skruvdragare 13 gånger så att skruvarna dras åt mot kopparskenan, säger Niklas Melin, affärsutvecklare på Hager. Han fortsätter:

– Är du stressad finns risk att du glömmer en av skruvarna. Då uppstår ett glapp som kan leda till värmeutveckling. Så småningom kan det leda till brand.

En annan säkerhetsaspekt gällande fasskenan är om montören skruvar åt anslutningen för hårt. Då kan gaffeln runt skruven vikas åt sidan – även detta kan bli en orsak till glappkontakt och är i förlängningen en brandrisk.

Enligt Installatörsföretagens protokoll ”Kontroll efter färdigställande” ska installatören återvända till en utförd installation för att efterdra skruvar för anslutning av fasskenor.

– Det är en säkerhetsrekommendation från Installatörsföretagen och leverantörer, men det slarvas nog en hel del med detta i branschen, säger Niklas.

Säkrare och snabbare teknik

För att kunna göra säkrare förbindningar med tryggare anslutningar utvecklades snabbanslutningstekniken Quickconnect av Hager 2005. Sedan dess har 68 procent av Hagers försäljning av dvärg- och jordfelsbrytare gått från skruv- till snabbanslutningstekniken.

– Med Quickconnect-fasskenan tas en av dagens största felkällor i centraler bort. Tekniken gör så att du inte längre behöver tänka på åtdragningsmomentet av fasskena och utgående ledare. Och eftersom Quickconnect-fasskenan ansluts i slutet av monteringen är den inte i vägen vid övrig anslutning, säger Niklas.

Tekniken ger också en märkbar besparing i tid, om man jämför med produkter som har skruvanslutning.

– Man kan räkna med en ungefärligt tidsbesparing på 25 procent. Så även om Quickconnect är något dyrare än säkringar med skruvteknik så kommer du som installatör att få bättre ekonomi eftersom du sparar arbetstid, säger Niklas avslutningsvis.

Relaterade länkar

Ämnen


Specialist på elinstallationer för bostäder och kommersiella byggnader.
Hager Group är en ledande leverantör av system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation för installation i bostäder och kommersiella byggnader. Med 11 400 anställda, komponenter och lösningar som produceras i 23 produktionsenheter över hela världen och kunder i fler än 120 länder, har gruppen en årlig omsättning på  ca 2 miljarder EUR (2018).

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Relaterat innehåll

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige