Pressmeddelande -
Brandutredaren: Så kan vi sänka antalet elbränder
Antalet elbränder ökar i takt med att vi får fler elprylar våra hem. Hela 25 procent av alla bränder i våra bostäder är elrelaterade. Ljusbågsdetektorn (AFDD) hade kunnat sänka antalet elbränder ordentligt, det menar brandutredare David Widlund.
Elsäkerhetsverkets granskning av elsäkerheten i Sveriges bostäder visar att det varje år omkommer minst åtta personer i elbränder. Statistiken visar bland annat att antal elrelaterade bränder har ökat med 25 procent mellan 2005 – 2015.
– Tittar man på bränder i bostäder specifikt kan man se att elbränder är orsaken till en fjärdedel av alla bränder. De vanligaste orsaken till elbränder är glappkontakter i elcentraler, elledningar och fläktar. Men glappkontakt kan ju uppstå i allting, säger David Widlund som arbetar som brandutredare.
Han menar att många bränder hade kunnat förebyggas med fackmannamässigt utförda jobb. Exempel på sådana åtgärder är att elektrikern säkerställer att alla skruvar är hårt åtdragna eller att man använder sig av snabbanslutningstekniken QuickConnect som ger säkrare förbindningar med tryggare anslutningar. Som förebyggande åtgärder räknas också att plast inte sticker in under skruven och att man ser till att det inte finns kvar metallspån i kapade skenor i centralen.
Utöver fackmannamässigt utförda jobb lägger David stor tillförlit till AFDD som precis lanserats av Hager i Sverige.
Arc Fault Detection Device (AFDD), eller ljusbågsdetektorn som den heter i Sverige, ger ett säkert brandskydd. I Tyskland är det rekommendation på att använda ljusbågsdetektorer vid elinstallationer i exempelvis sovrum.
En vanlig jordfelsbrytare skyddar vid ett jordfel men reagerar inte vid parallell- eller seriefel. AFDD mäter spänning och strömkurvan och är byggd för att upptäcka isolationsfel, glappkontakt eller liknande fel – det vill säga ljusbågar som kommer och går. När en serie ljusbågar identifieras bryts strömmen. Genom att kombinera jordfelsbrytaren med en AFDD skapar man alltså ett ordentligt skydd mot brand. Därför har Hager även tagit fram en AFDD med personskyddsbrytare.
– AFDD hade kunnat sänka antalet elbränder ordentligt. Jag kan tänka mig att det kan komma krav på AFDD vid nybyggnationer och i vissa grupper av bostäder. Exempelvis på äldreboenden, sjukhus, museum, försvarsbyggnader och andra platser där det finns känslig utrustning, säger David.
.
David Widlund Yrke: Brandutredare, brandingenjör, författare. Tidigare arbetat som brandbefäl i Stockholm. Utbildning: Elgymnasiet på Åland, brandingenjör i Lund, sedan vidareutbildning till brandbefäl och brandutredare. Utgivna böcker: – Fackboken ”Elektricitet och bränder – med inriktning på brandutredning” – ”Gryningspyromanen – från mobbad tonåring till Sveriges värsta mordbrännare” – ”Gryningspyromanen – en berättelse om hämnd”. |
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Specialist på elinstallationer för bostäder och kommersiella byggnader.
Hager Group är en ledande leverantör av system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation för installation i bostäder och kommersiella byggnader. Med 11 500 anställda, komponenter och lösningar som produceras i 24 produktionsenheter över hela världen och kunder i fler än 120 länder, har gruppen en årlig omsättning på 2,19 miljarder EUR (2019).