Gå direkt till innehåll
Moa Nadj köpte ett fritidshus från 1950-talet och tog dit en elektriker då huset saknade jordfelsbrytare.
Moa Nadj köpte ett fritidshus från 1950-talet och tog dit en elektriker då huset saknade jordfelsbrytare.

Pressmeddelande -

Därför ska du se över elen i sommarstugan

Under höstsäsongen är vi allt mer sällan i sommarstugan. Det betyder att det är hög tid att förbereda stugan inför kommande säsong. Läs tipsen om hur du höjer elsäkerheten i sommarstugan.

Äger du ett fritidshus kan det vara bra att du tar dit en elektriker. Faktum är att hela 25 procent av alla bränder i hus och lägenheter är elrelaterade och hade kunnat förhindras.

– Det är inget snack om att elmaterial har ett bäst före-datum. Dels kan elledningar i väggar vara skadade och dels kan de vara överbelastade då de inte är anpassade efter dagens elanvändning, säger Mikael Hylander, produktchef för energidistribution på Hager.

Att anlita en behörig elinstallatör för en genomgång av elen i huset är ett bra steg för att säkra upp.

Moa Nadj köpte ett fritidshus från 1950-talet och tog dit en elektriker då huset saknade jordfelsbrytare.

– Eftersom vi bara periodvis skulle vistas i huset ville vi ha ett så elsäkert hus som möjligt, säger Moa Nadj.

De gamla kablarna, eluttagen och strömbrytarna i huset byttes ut. Smältsäkringarna ersattes med dvärgbrytare och den nya elcentralen fick en jordfelsbrytare.

Huset utrustades dessutom med personskyddsbrytare som skyddar huset mot felkällor där fukt kan komma in, en ljusbågsdetektor som förhindrar brand orsakad av ljusbågar och överspänningsskydd som skyddar huset mot överspänningar exempelvis orsakade av blixtnedslag.

Elsäkerhetsverkets granskning av elsäkerheten i Sveriges bostäder visar att det varje år omkommer minst åtta personer i elbränder.

Mikael Hylander rekommenderar därför att man utrustar stugan med ett antal säkerhetsprodukter.

Ladda ned checklistan med säkerhetsprodukterna som säkrar ditt fritidshus.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Hager är en ledande leverantör av system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation för installation i bostäder och kommersiella fastigheter.

Det är ett familjeägt företag med mer än 11 500 anställda, tillverkning på 23 platser runt om i världen och kunder i mer än 120 länder. Vi skapar produkter och lösningar, för bostäder och kommersiella fastigheter, som erbjuder sinnesro, säkerhet och välbefinnande för människor i deras dagliga liv.

Kontakter

Fredrik Fermén

Fredrik Fermén

Presskontakt Content Marketing Manager 0737-81 73 26
Johan Ran

Johan Ran

Presskontakt Head of Marketing & Communications 031-706 39 05
Leif Hallén

Leif Hallén

Presskontakt VD 031-706 39 36

Relaterat innehåll

Lösningar för elinstallationer

Hager erbjuder säkra system, lösningar och tjänster inom elinstallation. Utbudet sträcker sig från eldistribution, e-mobilitet och kanalisation till strömställarsystem och smart fastighetsautomation.
Det är ett familjeägt företag med mer än 12 900 anställda, tillverkning på 20 platser runt om i världen och kunder i mer än 100 länder.

För dig, med dig.

Hager
Bifrostgatan 36
43144 Mölndal
Sverige